Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Włochatka zwyczajna

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Włochatka zwyczajna

Łac: Aegolius funereus




      Włochatka zwyczajna jest gatunkiem średniego ptaka drapieżnego. Włochatka zwyczajna zasiedla północnoeuropejską tajgę i górskie bory świerkowe. Jest ptakiem osiadłym lub wędrownym, swoje przeloty prowadzi od marca do kwietnia oraz od września do listopada. Zimy zazwyczaj spędza na terenach Europy.

Galeria zdjęć 

Włochatka zwyczajna na gałeziWłochatka zwyczajna w dziupli drzewaMałe wlochatki zwyczajna na drzewie

Informacje hodowlane 

Występowanie
      W naszym kraju Włochatka zwyczajna zaliczana jest do nielicznych ptaków lęgowych, zasiedla góry (Sudety, Karpaty), niziny (Bory Dolnośląskie). W Polsce lubi przybywać nad uprawami leśnymi, nad polanami, torfowiskami oraz nad dorzeczami rzek. Włochatka zwyczajna jest sową leśną, do niedawna była uważana za bardzo rzadko występującą sową w naszym kraju, ale z roku na rok jest ich więcej.

Wygląd
      Włochatka zwyczajna posiada dużą głowę koloru brązowego, z widocznymi brudno-białymi plamkami, mała zaokrągloną budowę ciała, na grzbiecie brudno-białe plamki są większe, mały krótki ogon pokryty jest brązowymi jasnymi plamkami. Spód ciała pokryty jest nieregularnymi rzędami szaro-brązowych, podłużnych i rozmytych plam. Samice i samica posiadają takie samo upierzenie, różnią się tylko wielkością, ponieważ samice są większe od samców. Talerzowato ułożone pióra wokół dzioba i oczu u sowy (szlara) jest barwy jasno-szarej, o czarno-brązowych brzegach, wyraźnie ciemniejsza w pobliżu oczu. Włochatka zwyczajn posiada białe uniesione brwi, tęczówki są barwy jasno-żółtej. Skrzydła z jasnymi plamkami. Nogi drapieżnej sowy od skoku do pazurów, są pokryte obfitym białym opierzeniem. Młode sowy posiadają inne opierzenie niż ptaki starsze, pokryte są jednolitym rdzawo-brązowym opierzeniem, bez plamek. Białe plamki u młodych sów znajdują się wyłącznie na ich skrzydłach oraz na ogonie.
      Włochatka zwyczajna swoim upierzeniem przypomina pójdźkę, różni się od niej talerzowato ułożonymi piórami wokół dzioba i oczu (szlarą).       Włochatka zwyczajna od pójdźki różnią się swoim zachowaniem, włochatka ma równy prostoliniowy lot, zaś pójdźka falisty.
      Podczas wiosny możemy usłyszeć samca, który wydaje z siebie terytorialny śpiew "hu-hu-hu". Samotne samce wydają z siebie te dźwięki przez cała noc od maja do czerwca.
Włochatka zwyczajna ma ciało o długości od 24cm do 26 cm.
Rozpiętość skrzydeł od 55 cm do 62 cm.
Masa ciała wynosi od 90 g do 200 g.

Rozmnażanie
      Samiec w okresie rozrodczym nawołuję samicę aby wspólnie założyli gniazdo. W okresie gotowym sowy wydają z siebie charakterystyczne "pu-pu-pu". Samiec przynosi swojej samicy prezenty w postaci zdobyczy, są to zazwyczaj małe, drobne leśne gryzonie. Włochatka zwyczajna zakłada monogamiczne pary, gdy okres godowy jest bardziej obfitujący w pokarm, samiec ma więcej niż jedną partnerkę.
      Sowy swoje gniazdo zakładają w dziuplach starych drzew, czasami gniazdo jest zakładane w budkach lęgowych, którego otwór ma średnicę 8 lub 10 cm.
      Sowy wyprowadzają jeden lęg w roku (jeśli maja dużo pożywienia, może wyprowadzić dwa lęgi w roku). Podczas marca lub w maju, samica składa od 2 do 7 jaj w barwie białej. Gdy okres jest dla drapieżników nie przychylny, nie mają pokarmu, sowy nie przystępują do lęgów.
      Samica wysiaduje własne jaja przez okres od 26 do 28 dni. Samica sama wychowuje swoje potomstwo, samiec w tym czasie przynosi im pożywienie. Młode sówki gniazdo opuszczają po okresie od 30 do 35 dni. Gdy młode sówki opuszczą gniazdo rodzinne, nadal są karmione przez rodziców, przez okres następnych kilku tygodni.

Pożywienie
      Włochatka zwyczajna zjada owady, drobne ptaki i drobne gryzonie, myszy, nornice, norniki. Sowa poluje zawsze z zasadzki wyłącznie nocą. Do ataku przygotowuje się na gałęzi lub na ziemi. W locie potrafi bardzo dobrze zlokalizować swoją ofiarę, ma bardzo dobrze rozwinięty zmysł słuchu i wzroku. Swoją zdobycz zabija szponami. Włochatka zwyczajna czasami zagląda nawet do gniazd innych ptaków, aby szukać pożywienia w postaci młodych piskląt. Drapieżnik robi zapasy na zimę, lub na okres lęgowy, robi to gdy dany teren na jakim przebywa obfituje w pokarm.
      Włochatka zwyczajna jest ptakiem drapieżnym, ale nawet i ona ma naturalnych wrogów, którzy na nią polują podczas nocy, między innymi: puszczyk, puchacz i puszczyk uralski. Aby się przed nimi bronić Włochatka zwyczajna nie zasiedla terenów na których przebywają jej wrogowie. Podczas dnia sowa przebywa w swojej dziupli, ale jest cały czas czujna. Gdy słyszy, że nieprzyjaciel wspina się do jej dziupli ucieka.

Filmy 

Włochatka zwyczajna w dziupli drzewa

Włochatka zwyczajna na drzewie

Sposoby zwalczania 

Ochrona
      Włochatka zwyczajna jest objęta ścisła ochroną gatunkową.
Zagrożeniem dla istnienia sów jest utrata naturalnych siedlisk ich bytowania, oraz wycinanie przez ludzi starodzrzew.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 5 ->