Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Kapibara

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania
Komentarze

Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris)

Łac: Hydrochoerus hydrochaeris




      Kapibara jest przedstawicielem największego gryzonia żyjącego na świecie.
Jest roślinożernym zwierzęciem, który żyje zarówno na lądzie jak i lubi przebywać często w wodzie.
Kapibara żyje nawet 10 lat. Ma masywna budowę ciała, która dochodzi nawet do 65 kg.

      Pierwsze wzmianki o kapibarze zostały opisane przez Linneusza w 1766 roku.

     Kapibary porozumiewają się między sobą za pomocą różnych gwizdów i chrząkań jak również za pomocą zaznaczania terenu swoim zapachem. Używają w tym celu gruczołów zapachowych zlokalizowanych w okolicy odbytu.



Galeria zdjęć 

Kapibara w wodzieSamica karmiąca młodeCzaszka kapibary
Młode kapibary
Samica z młodymi w wodzieBiegnace kapibary

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
      Kapibara występuje najczęściej na obszarach Ameryki Południowej. Najczęściej można je spotkać na terenach Kolumbii, Wenezueli oraz Brazylii.

      Kapibary najchętniej przebywają na obszarach z dostępem do wody i tak gdzie temperatura powietrza jest dla nich najbardziej odpowiednia. Zasiedlają także suche lasy oraz zagajniki. Najczęściej jednak przebywają w odległości od zbiornika wodnego nie większej niż 500 m.

      Podczas dużych susz małe zbiorniki wodne zanikają, a trawy schną. Powoduje to bardzo duży spadek pożywienia oraz minimalizuje możliwe schronienia przed drapieżnikami. Brak dostępu do wody i pożywienia zmusza gryzonie do wędrówek w kierunku głównych rzek oraz lagun.

Młode kapibary
Młode kapibary
WYGLĄD
      Kapibara jest największym gryzoniem. Długość ciała gryzonia wynosi około 120 cm, waga wynosi od 30 do 60 kg.

      Sierść gryzonia jest cienka i brązowa, bardzo szybko wysycha po wyjściu z wody zwierzęcia. Palce kapibary posiadają błony, ułatwiają gryzoniowi pływanie.

Biegnace kapibary
Biegnace kapibary
      W odróżnieniu od innych gryzoni skóra kapibary jest wyposażona w gruczoły potowe. Gryzoń posiada uzębienie o charakterze hypsodontycznym (czyli wysokokoronowe), co oznacza zęby o krótkich korzeniach i masywnej koronie i wieloblaszkowe zęby policzkowe.

      Kapibary żyją w stadach liczących kilkadziesiąt osobników składających się z samic, samców oraz młodych. Można spotkać osobniki które prowadzą samotniczy tryb życia. Najczęściej samotny tryb życia prowadzą samce.



Samica z młodymi w wodzie
Samica z młodymi w wodzie
ROZMNAŻANIE
      Samica gotowa do rozrodu to taka która ma 18 miesięcy (jej waga w tym wieku wynosi około 35 kg). Ciąża samicy trwa około 150 dni. Gryzonie rozmnażają się przez cały rok. Samica zazwyczaj rodzi jedno młode na jeden rok, ale jeśli ma dobre warunki może urodzić dwa razy w roku. Samica nie buduje gniazda, nie szykuje żadnej kryjówki na dzień porodu. Młode przychodzi na świat w przypadkowym miejscu do naraża je na atak drapieżców. Jedynie 5 procent młodych kapibar ma szansę przetrwać pierwszy rok życia.
Młode rodzą się z otwartymi oczami, ich waga wynosi około 1500 g, skora ich jest porośnięta miękkim futerkiem. Noworodki posiadają pełne uzębienie. Młode piją mleko matki przez okres czterech miesięcy, ale głównym składnikiem ich pożywienia są trawy a mleko stanowi dobre uzupełnienie. Młode kapibary w wieku 12 miesięcy osiągają wagę około 23 kg, po ukończeniu 24 miesięcy waga ich wynosi około 38 kg.



POŻYWIENIE
      Kapibary żywią się roślinami wodnymi, trawami, owocami i nasionami. Ich pożywienie stanowią głównie rośliny.



Filmy 

Kapibary w zoo

Kapibary w wodzie

Sposoby zwalczania 

OCHRONA
      Naturalnymi wrogami kapibar są piranie.

      Na świecie istnieją hodowle kapibar choć jest to bardzo rzadkie zjawisko. Zwierzęta hodowane są w celu uzyskania skóry na rękawiczki torebki itd.
Hodowle kapibar jako zwierząt udomowionych jest bardzo rzadko spotykana.

Czaszka kapibary
Czaszka kapibary
      Kapibary uważa się za szkodniki z powodu niszczenia upraw. Dlatego niektórzy na nie polują.


Komentarze (1)

Kapibara | Ania  |  2014-07-10, 00:04:19
Masakra !!!!!!!!!!! na świecie są aż tak duże gryzonie ????... dobrze że ja posiadam wylącznie chomiki...:)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 1 ->