Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Jeleń

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Sposoby zwalczania

Jeleń (Axis kuhlii)

Łać: Axis kuhlii




      Jeleń baweański to endemiczny gatunek średniej wielkości ssaka parzysto kopnego z rodziny jeleniowatych. Nazwa gatunkowa kuhlii nawiązuje do niemieckiego zoologa Heinricha Kuhla. Jeleń baweański jest gatunkiem stosunkowo słabo poznanym.

      Jeleń baweański prowadzi nocny tryb życia, w dzień ukrywa się w gęstych zaroślach. Żyje samotnie lub w parach (samica z młodym, czasem samiec z samicą). Większe grupy występują jedynie na miejscach żerowania oraz w okresie godowym. Jest gatunkiem roślinożernym, czasami wkraczającym na pola uprawne graniczące z lasem, czyniąc między innymi szkody.



Galeria zdjęć 

Jeleń na lące
Mały jeleńJeleń na polanie
Dorosłe jelenieMały jelonek

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE       Gatunek jelenia baweańskiego obecnie występuje na wyspie Bawean w Indonezji. Jest gatunkiem endemicznym występującym w dwóch niewielkich populacjach na jednym tylko obszarze o powierzchni około 200 km2. Preferuje zarośla i lasy z gęstym podszyciem.



Mały jelonek
Mały jelonek
. WYGLĄD
      Jeleń baweański posiada krępe i dość długie ciało około 115 cm, z krótką głową. Ma krótsze kończyny przednie, które podkreślają wrażenie masywności. Ogon o długości około 20 cm i jest jaśniejszy od spodu. Małe uszy pokryte są gęstym włosem. Ubarwienie jest jednolicie brązowe. Poroże samców zaczyna wyrastać w wieku około 12 miesięcy i dorasta maksymalnie do 47 cm, zazwyczaj jest krótsze. Samica ma dwie pary sutków.

  • długość ciała od 105 do 115 cm
  • wysokość w kłębie około 70 cm
  • ogon (kwiat) około 20 cm
  • masa ciała od 36 do 50 kg
  • okres godowy przypada na wrzesień - październik
  • ciąża trwa około 225 - 230 dni
  • liczba młodych w miocie zazwyczaj 1 - 2
  • okres godowy przypada na wrzesień-październik
    Dorosłe jelenie
    Dorosłe jelenie
    ROZMNAŻANIE
          Okres godowy jeleni baweańskich przypada na przełom września i października, ale do rozrodu mogą przystępować też w innych miesiącach. Po ciąży trwającej około 225-230 dni samica rodzi jedno młode. Przypadki urodzenia dwójki młodych są niestety bardzo rzadkie. W przeciwieństwie do większości jeleniowatych młode jelenie baweańskie nie mają cętek, tylko ewentualnie słabo widoczne cętkowanie zanika krótko po urodzeniu. W niewoli łatwo się rozmnaża i nie ma dużych wymagań.



    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
          W warunkach naturalnych jeleń baweański nie ma naturalnych wrogów. Młode mogą być narażone na ataki pytonów lub innych drapieżników, ale nie stwierdzono istotnego wpływu drapieżników na liczebność populacji. Zagrożeniem mogą być zdziczałe psy. Od 1979 obszar, na którym występuje jeleń baweański został objęty ochroną. Gatunek jest objęty konwencją waszyngtońską CITES.

    W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii CR - krytycznie zagrożony wyginięciem. Za główne przyczyny zagrożenia uważane jest ograniczanie siedlisk spowodowane wycinaniem lasów pod potrzeby rolnictwa i konkurencję gatunków obcych.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 0 ->