Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Świstak

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Świstak

Łac. Marmota marmota




      Świstak należy do największych europejskich gryzoni. Pochodzących z zachodnich Alp i Tatr został wprowadzony do Alp wschodnich, Pirenejów oraz na niektóre tereny na północy Jugosławii. Świstaki zamieszkują wysokie góry, skaliste stoki, powyżej strefy lasu, na wysokości od 1000 do 3200 m npm. Żyją przeważnie w małych grupach. Aktywne są w ciągu dnia.
Ich kończyny są zaopatrzone w małe szpiczaste pazury, które ułatwiają im kopanie nor. W październiku świstak kryje się w dużej rodzinnej nory z korytarzem o długości od 10 do 20 m, dochodzącym do głębokości 3 m. Przed ostatecznym zainstalowaniem się w norze świstaki starannie zatykają wejście do nory za pomocą ziemi, trawy i kamieni. Następnie przytulają się jeden do drugiego, w okresie zimowania ich procesy fizjologiczne ulegają zwolnieniu.
Zimowanie gryzoni trwa od 6 do 7 miesięcy, kończy się pod koniec kwietnia lub na początku maja i następnie zaczyna się okres rozrodu. Co pewien czas świstaki budzą się w celu spożycia pożywienia, ale mimo wszystko podczas tego okresu bardzo chudną.
Jako gatunek społeczny świstaki bytują w małych koloniach, które składają się z 3-18 osobników zajmujących powierzchnię 3 ha. Granicę swojego terytorium zaznaczają wydzieliną z gruczołów znajdujących się za policzkami, którą zostawiają na roślinach.

Galeria zdjęć 

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
W Polsce wysokie rejony Tatr zamieszkuje jeden z podgatunków - świstak tatrzański.
Populacja liczy około tysiąca osobników.

WYGLĄD
Dorosły świstak ma 40-60 cm długości i waży od 3 do 8 kg. Jego futro jest gęste, koloru brązowożółtego.
Czaszka gryzonia jest krótka z zaokrąglonym podbródkiem, w obu szczękach gryzonia tkwią mocne, pomarańczowe siekacze.

ROZMNAŻANIE
Samiec zapładnia kilka samic. Ciąża trwa od 33 do 35 dni. Samice rodzą w czerwcu, najczęściej 2 -7 młodych, które w chwili przyjścia na świat są ślepe i nieowłosione.
Po upływie trzech tygodni skóra młodych zaczyna się pokrywać szarym futerkiem, a miesiąc zaczynają widzieć.
Przed upływem dwóch miesięcy nie opuszczają nory.
Samica karmi swoje potomstwo mlekiem przez 4 do 6 tygodni.
Świstak staje się dorosły i zdolny do rozrodu w wieku 2-3 lat.
Żyje przez 10 - 15 lat.

POKARM
Podczas obfitości roślin świstak objada się trawą i innymi roślinami górskimi, które tworzą podskórną warstwę tłuszczu, niezbędną do przetrwania.
Przez cale lato świstaki gromadzą w swojej norze zapas suchej roślinności, która pozwala całej grupie przetrwać niekorzystną porę roku.

Filmy 

Świstak na wolności

Świstaki w Alpach

Sposoby zwalczania 

OCHRONA
W Polsce świstak podlega ścisłej ochronie. Na początku XX wieku był obiektem zainteresowania kłusowników, którzy sprzedawali "świstacze sadło" jako remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości oraz polowano na świstaki dla cennego futerka.
Istniało wówczas zagrożenie wyginięcia świstaków, dlatego powstała uchwała zakazująca polowań na świstaki.
Gatunek chroniony.
Jeżeli chcemy złapać świstaki w celu ich przesiedlenia w bezpieczne miejsce, możemy zaopatrzyć się w pułapki żywochwytne,
które są całkowicie humanitarne i nie wyrządzają gryzoniom żadnej krzywdy.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 5 ->