Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sęp płowy

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Sęp płowy

Łac.Gyps fulvus


Sęp płowy jest ptakiem padlinożernym z rodziny jastrzębiowatych. Sęp zamieszkuje góry i wyżyny, gdzie na skalnych ściankach ma swoją noclegownię oraz lęgowiska z których codziennie wyrusza na żerowiska. Sępy płowe mogą żyć ponad 40 lat.

Galeria zdjęć 

Informacje hodowlane 

WYGLĄD

  • długość ciała 95-105 cm
  • rozpiętość skrzydeł około 260-280 cm
  • masa ciała około 7 kg
    Sęp płowy posiada naga głowę i wygiętą szyję, która czasami jest pokryta rzadkim popielatym puchem z jasnych piór poniżej kryzy (młode osobniki nie posiadają kryzy, tylko pojedyncze pióra.).
    Wierzch ciała barwy szarorudej, spód jaśniejszy. Czarne ma lotki i sterówki. Nogi i dziób są koloru sinoniebieskiego.
    Sęp szybuje na skrzydłach uniesionych w kształcie litery "V" (podczas lotu wykorzystuje wznoszące prądy powietrza).
    Jego ogon jest krótki i zaokrąglony.
    Gdy wyląduje na ziemi porusza się po niej w sposób skaczący lub kroczący, natomiast gdy chce się wzbić w górę potrzebuje dobrego rozpędu.
    Sęp płowy swoją wielkością przewyższa wszystkie ptaki szponiaste (jest większy od orła przedniego).

    ROZMNAŻANIE
    Sępy zaczynają tokować pod koniec jesieni. Łączą się w pary na całe życie.
    Gniazda zakłada na skalnej półce, w niszy, jaskiniach, często w luźnej kolonii złożonej z 10 - 20 par lęgowych.
    Samica z samcem znoszą gałęzie na gniazdo, a potem wspólnie opiekują się potomstwem.
    Sępy odbywają jeden lęg w roku. Samica znosi jedno jajo w lutym lub marcu. Jajo wysiadują rodzice na zmianę prze około 48-52 dni.
    Pisklę opuszcza gniazdo po upływie 3 miesięcy.

    POŻYWIENIE
    Sępy płowe najchętniej spożywają padłe średniej wielkości ssaki (wyjadają tylko wnętrzności i mięso).
    W poszukiwaniu pożywienia może oddalić się na znaczną odległość od swojego gniazda. Podczas wspólnego żerowania wśród sępów płowych panuje hierarchia.
    Są łakome, czasami muszą zwrócić część zjedzonego pokarmu, ponieważ są za ciężkie i nie mogą się wzbić w górę.
    Czasami utrudniony dostęp do padliny oraz ostra rywalizacja skutkuje tym, że sępy płowe polują nawet na żywe zwierzęta gospodarcze.

    Filmy 

    Sępy na skale

    Sęp w locie

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
    Sęp płowy jest objęty ścisłą ochroną.
    W Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt ten gatunek figuruje jako wymarły ptak lęgowy.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 8 ->