Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sokół siwy

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Sposoby zwalczania

Sokół siwy

Łac: Falco hypoleucos




     Sokół siwy jest bardzo rzadko spotykanym ptakiem drapieżnym należącym do rodziny sokołowatych. Sokół siwy jest jednym z najbardziej tajemniczych ptaków zamieszkujących obszary Australii, którego można wyłącznie spotkać przypadkiem. Większość tych ptaków drapieżnych jest bardzo osiadła, ale zmienia się to w okresie suszy, kiedy to ptaki zaczynają wędrować na wybrzeża lub w inne rejony ich terenu. Ornitolodzy zaobserwowali tendencję tego gatunku ptaków drapieżnych do występowania podczas lata na terenach bardziej południowych, zaś zimą na terenach bardziej północnych. Od jesieni do zimy w okresie nie rozrodczym osobniki młodociane oraz te nie posiadające jeszcze partnera lęgowego przylatują na wybrzeża Queenslandu oraz Nowej Południowej Wali, gdzie nie przebywają podczas lata.

Galeria zdjęć 

Sokół siwy na gałęziSokół siwy w locieSokół siwy na drzewie

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Sokół siwy jest gatunkiem endemicznym zamieszkującym obszary Australii, zazwyczaj występuje na suchy terenie. Jeśli już nam się uda go spotkać, może to nastąpić wyłącznie na otwartych przestrzeniach np. na użytkach zielonych z rosnącą tam roślinnością z rodzaju Triodia, tam gdzie rosną zarośla akacjowe i na dużych suchych terenach zielonych.

Wygląd
     Sokół siwy od górnej partii swojego upierzenia posiada głównie szare upierzenie, zaś od dołu białe upierzenie. Lotki mają wyraźnie ciemniejsze końcówki, zaś woskówki posiadają żółtą barwę. Długość ciała drapieżnika mierzy od 30cm do 45cm, zaś rozpiętość jego skrzydeł wynosi od 85cm do 95cm długości. Masa ciała sokoła siwego wynosi od 350g do 600g. Samice są zawsze większe od samców.

Rozmnażanie
     Gniazda lęgowe znajdują się zawsze na drzewach, ptaki zazwyczaj wykorzystują gniazda z gałęzi wybudowane przez inne ptaki drapieżne np. przez ptaki krukowate. Drapieżne sokoły siwe nie tworzą kolonii. Lęgowiska znajdują się zawsze na najwyższych drzewach rosnących przy ciekach wodnych, szczególnie lubią zakładać gniazdka nieopodal rzeki Red Gum. W jednym lęgu znajduję się zazwyczaj od 2 do 3 jaj, bardzo wyjątkowo może znajdować się w nim aż 4 jaja. Jaja są wysiadywane bardzo starannie przez okres około 35 dni. Młode ptaki pozostają w gnieździe przez okres od 41 do 52 dni. Okres lęgowy jest zależny od danej pory deszczowej. Przy przedłużającej się zbytnio suszy ptaki mogą zacząć porzucać gniazda.

Pożywienie
     Sokół siwy jest drapieżcą, który żywi się głównie papugami oraz gołębiami. Chwyta także inne ptaki, małe ssaki, gady oraz duże owady. Zjada także czasami padlinę. Sokół siwy poluje zawsze podczas niskiego, bardzo szybkiego lotu szybowcowego, bądź z długiej zasiadki po której następuje sfrunięcie i schwycenie zdobyczy, która znajduje się na ziemi. Swoje zdobycze może także łapać bezpośrednio w locie. Bardzo charakterystyczny lot dla sokoła rozpoczyna z bardzo wysokich partii drzew, nurkując w powietrzu porusza się po zygzakowatym torze wzdłuż wewnętrznych cieków wodnych.

Sposoby zwalczania 

Ochrona
     Występowanie drapieżnika charakteryzuje się bardzo niską gęstością. Populacje szacuje się na 1000 par lęgowych i ta liczba przedstawia się bardzo stabilnie. Największym zagrożeniem dla tych ptaków drapieżnych stanowi ciągłe niszczenie naturalnych środowisk- na wysoko położonych pastwiskach na suchych piętrach górskich, otwartych pół- suchych strefach marginalnych upraw rolnych. Sokół siwy jest zamieszczony na liście gatunków zagrożonych Aktu Obrony Fauny i Flory Victorii z roku 1988. Gatunek tego drapieżnego ptaka został w 2007 roku zamieszczony na liście zagrożonych kręgowców Victorii. Drapieżnik został także uznany jako bardzo rzadki gatunek w Akcie Ochrony Przyrody w 1992 roku. Sokół siwy jest gatunkiem uznanym za bliski zagrożeniu wyginięcia. Wspomniany w porozumieniu. Sokoła siwego nie uznano za zagrożonego wyginięciem w Australijskim Akcie Ochrony Środowiska i Zachowania Bioróżnorodności z 1999 roku.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 10 ->