Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Panda wielka

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Panda wielka

Łac: Ailuropoda melanoleuca




     Panda wielka należy do rodziny niedźwiedziowatych, jest dużym ssakiem drapieżnym. Panda była zaliczana kiedyś do rodziny ssaków szopowatych, ale badania genetyczne wykazały, że ma więcej wspólnego z niedźwiedziami. Najbardziej zbliżonym do pandy wielkiej niedźwiedziem, jest gatunek niedźwiedzia andyjskiego. Pandy wielkie zazwyczaj żyją samotnie, zasiedlają teren około 5 km?, na którym poszukują pożywienia(pędów bambusów). Drapieżniki są najbardziej aktywne o świcie i zmierzchu. Panda wielka uwielbia wspinać się na drzewa. Terytoria jakie zajmują samce i samie są jednakowej wielkości, obszary te porównywalne do terytoriów niedźwiedzia brunatnego. Na co dzień pandy wielkie nie kontaktują się ze sobą wzajemnie, jedynie podczas okresu rozrodczego komunikują się za pomocą węchu oraz głosów (są wówczas bardzo głośne). Drapieżniki posiadają ukryte pod krótkimi ogonami dwa gruczoły około odbytowe, którymi znaczą drzewa na swoim terytorium (w szczególności ma to się do samców). Pandy wielkie bardzo rzadko przebywają razem. W pary łączą się jedynie w okresie reprodukcji. Wyłącznie młode osobniki tego gatunku trzymają się razem przez pewien czas.



Galeria zdjęć 

Samica panda wielka z potomstwemMłoda panda wielkaSiedząca panda wielka

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Panda wielka zamieszkuje tereny Syczuan, Gansu i Shaanxi w Chińskiej Republice Ludowej. Lubią klimaty zimne i wilgotne. Na wysokości około 2000 m n.p.m. znajdują się lasy liściasey, w którym niektóre rośliny nie tracą liści na czas zimy. Panda wielka odwiedza te okolice, zwłaszcza w okresie wzrostu młodych pędów bambusa. Na około 2600 m n.p.m. znajdują się lasy mieszane, zaś do wysokości 3600 m n.p.m., rośnie las iglasty (pandy wielkie nie przekradają linii występowania lasów iglastych). Pandy wielkie najbardziej lubią przebywać na terenach od 2500-3200 m n.p.m. Zarośla bambusowe, stanowią dla drapieżnej pandy wielkiej źródło pokarmu oraz kryjówkę. Niestety, coraz więcej lasów tworzących środowisko pandy jest wycinanych przez ludzi pod pola uprawne.



Wygląd
     Barwa futra pandy jest białe lub lekko żółtawe, otoczone dodatkowo czarnymi obudówkami. Futro stanowi także idealną ochronę przed panującymi niekorzystnymi warunkami podczas zimy. Włosy pandy wielkiej mają długość od 3cm do 10cm, ich długość jest różna na poszczególnych partiach ciała. Futro drapieżnika nasączone jest wydzieliną łojową, dlatego stanowi doskonałą barwię przed deszczem, jak również śniegiem.

     Głowa pandy wielkiej ma kształt okrągły, jest masywna, szeroka oraz krótka. Jarzmowe łuki są bardzo silnie wykształcone, dzięki czemu stanowią dobre miejsce przyczepu dla mięśni żuchwowych. Drapieżne pandy wielkie nie poruszają wargami i uszami, aby zmanifestować agresję. Wokół oczu znajdują się dwie czarne obwódki, które je bardzo charakteryzują, poprzez te plamki trudno dostrzec oczy. Źrenice są pionowo ułożone, przypominają nieco źrenice kotów. Przełyk pokryty jest zrogowaciałym poszyciem, żołądek zaś ułożony jest z grubych ścianek mięśniowych, chroni on pandę przed ostrymi odłamkami łodyg bambusowych. Ssaki posiadają 40 zębów, w których skład wchodzą siekacze 3/3, kły 1/1, przedtrzonowe 4/4 lub 3, trzonowce 2/3. Zęby przystosowane są do spożywanego pokarmu, zęby trzonowe i tylne przedtrzonowe mają szerokie powierzchnie trące.

Pandy wielkie maja przednie kończyny wyposażone w tzw. "szósty palec", jest on bardzo zwinny i ruchliwy, jak również przeciwstawny do pozostałych palców. Powstał on na skutek rozwoju jednej z kości nadgarstka, ponadto posiada dodatkową opuszkę na powierzchni podeszwowej łapy, dzięki temu przystosowaniu łodygi bambusa nie wyślizgują się pandzie z łap. Pandy wielkie są drapieżnikami stopochodnymi, poruszają się w bardzo charakterystyczny sposób, mianowicie z lapami zwróconymi do wewnątrz oraz nisko opuszczoną głową. Pandy wielkie jak drapieżne niedźwiedzie, potrafią stawać na tylnych łapach, lecz nie potrafią się na nich poduszczać. Chociaż pandy poruszają się wolno, nigdzie się nie spiesząc, czasami jednak galopują lub kłusują.
     Bardzo trudno jest odróżnić samca od samicy, pomimo tego że samiec jest większy. Drapieżniki są do siebie bardzo podobne.

  • Wysokość od 60cm do 80cm
  • Długość ciała od 120cm do 15cm (głowa wraz z tułowiem)
  • Długość ogona od 12 cm do 13cm
  • Masa ciała samców od 75kg do 115kg
  • Masa ciała samicy od 55 kg do 90kg
  • Dojrzałośc płciową drapieżniki osiągają po upływie około 6 lat
  • Okres godowy trwa od marca do maja
  • Ciąża samicy trwa od 97dni do 160 dni
  • Najczęściej w jednym miocie na świat przychodzi od 1 młodego do 3 młodych drapieżników
  • Pandy wielkie żyją zazwyczaj do 20 lat lub do 30 lat



    Rozmnażanie
         Okres rozrodczy rozpoczyna się wiosnę, wówczas samce z samicami spotykają się. Razem są prze okres około dwóch dni, wówczas w tym czasie dochodzi między mini wielokrotnie do kopulacji. Kiedy jedną samicą, zainteresuje się kilku samców, dochodzi między mini do bójek, najsilniejszy zdobywa samicę.

         Ciąża pandy wielkiej trwa maksymalnie około 160 dni, w sierpniu rodzą się młode osobniki, zazwyczaj jedno potomstwo. Gdy rodzą się bliźniaki, niestety jedno jest przez samice odrzucane i skazane na śmierć (dzieje się tak tylko w naturalnych warunkach, ponieważ wysoka liczba młodych rodzących się w niewoli spowodowana jest dodatkową inseminacją po pokryciu ), w bardzo słabo zaawansowanym stadium rozwoju. Prawdopodobnie u pand wielkich tak jak u niektórych ssaków odmiennych gatunków występuje zjawisko opóźnionej implantacji zarodka. Na czas porodu samica szuka dla siebie bezpiecznego schronienia, najczęściej w jamie skalnej, bądź w spróchniałym starym drzewie. Pandzie rzadko udaje się odchować więcej niż jedno młode, ponieważ młode pandy wielkie same nie dadzą rady przeżyć.

         Przez okres pierwszych miesięcy życia, młode pandy, żywią się wyłącznie mlekiem matki. Mleko jest pite prze młode nawet 14 razy dziennie, przez około 30 min. Młode przebywają w bezpiecznym schronieniu przez okres około 4 tygodni (maksymalnie przez okres 7 tygodni). Samica opuszcza własną kryjówkę wyłącznie w celu zaspokojenia głodu i pragnienia. Wraz z młodymi matka opuszcza schronienie gdy te obrosną w futro i otworzą oczy (dzieje się to na przełomie około 48 dnia życia potomstwa). Młode pandy wielkie w tym wieku nie są zdolne aby samodzielnie chodzić, dlatego matka musi je nosić w pysku. Gdy młode pandy osiągną wiek około 6 miesiąca zaczynają się interesować bambusami, bawią się nimi. Pandy zaczynają się usamodzielniać w wieku około 9 miesięcy, ale nadal ich wieź z matką jest silna. Matka z młodymi rozstaje się, gdy te osiągną wiek 18 miesięcy. W tym cyklu samica jest w stanie wychować jedno młode w okresie co dwa lub trzy lata. Młode pandy, które rozpoczynają samotną wędrówkę, bardzo często padają ofiarami drapieżnych lampartów bądź dzikich psów, ale gdy panda osiągnie wiek 30 miesięcy i wagę około 80 kg, przestaje mieć jakichkolwiek naturalnych wrogów.



    Pożywienie
         Przyporządkowanie pandy wielkiej do zwierząt drapieżnych, było uwarunkowane jej układem pokarmowym. Ulubionym przysmakiem ssaka jest bambus. W okresie od listopada do marca, pandy wielkie żywią się wyłącznie pokarmem roślinnym, czyli liśćmi i młodymi łodygami, zaś od kwietnia do czerwca zjadają także starsze łodygi. W okresie od lipca do października zjada wyłącznie liście. Podczas jednej doby panda zjada ogromne ilości zielonego pokarmu, po skończonej konsumpcji pandy odchodzą pozostawiając po sobie wyłącznie wiórki. Bambus jest głównym pożywieniem pandy wielkiej, poza nim osobniki tego gatunku zjadają także inne rośliny trawiaste, czasami skuszą się nawet na ryby, jajka, miód oraz małe gryzonie. Panda wielka jest bardzo charakterystycznym drapieżnym roślinożercą, ponieważ trawią wyłącznie 17% zjadanego bambusa, gdy typowo roślinożerne zwierzęta trawią aż 80% pokarmu zielonego. Panda wielka poświęca 16 godzin dziennie na zdobywanie pożywienia. Panda wielka musi spożywać bardzo dużo pokarmu tzn. około 40 kg dziennie, ponieważ panda wielka trawi wyłącznie 25% spożytego pokarmu (gdy na przykład krowy trawią 80% spożytego pokarmu).



    Filmy 

    Pandy wielkie na drzewie

    Pandy wielkie

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
         Niestety do głównej przyczyny wymierania pandy wielkiej przyczynia się człowiek, już w okresie starożytności ludzie uważali futro pandy za bardzo cenne ze względu na stosunkowo niewielką liczbę pand. Obecnie człowiek przyczynia się do likwidowania naturalnych środowisk pandy wielkiej, ludzie wycinają lasy pod pola uprawne i tym samym rujnują przemieszczanie i rozmnażanie się zwierząt w stanie dzikim. Kłusownicy także przyczyniają się do wyginięcia tego gatunku zwierząt. Do wyginięcia pand przyczynia się także bardzo rozległe i masowe obumieranie bambusów na dużych terenach, bambusy bowiem mają to do siebie, że ich kwitnięcie poprzedza obumieranie pędów. Obumieranie pędów bambusa jest problemem dopiero od czasu ograniczenia i rozdrobnienia siedlisk pand.

         Obecnie żyje coraz mniej pand wielkich, przyczynę tego stanowi także ich trudność w reprodukcji. Samica pandy wielkiej może urodzić wyłącznie do trzech młodych osobników, ale niestety przezywa tylko jedno potomstwo. Kolejne potomstwo na świat przychodzi po kolejnych dwóch latach. Niestety więcej pand w tym okresie umiera, ginie przez drapieżniki niż się rodzi.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 11 ->