Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Pręgowiec amerykański

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Sposoby zwalczania

Pręgowiec amerykański



Łac: Tamias striatus




      Pręgowiec amerykański jest gryzoniem, który należy do rodziny wiewiórkowatej. Choć jest małym gryzoniem nie jest wcale płochliwy, zamieszkuje tereny, które są bliskie siedzib ludzkich. Pręgowiec posiada bardzo dobry węch, który pomaga mu w szukaniu zapasów pokarmowych.

Galeria zdjęć 

Pręgowiec amerykanski na skalePręgowiec amerykański na ziemiPręgowiec amerykański jedzący kolbę kukurydzy

Informacje hodowlane 

Występowanie
      Pręgowiec amerykański żyje bardzo na obszarach wschodnich USA oraz na terenach południowych Kanady. Najczęściej zasiedla lasy liściaste oraz krzewiaste biotopy. Przebywa także na skalistych terenach. Gryzoń potrafi się idealnie wspinać, ale na drzewa wchodzi bardzo rzadko. Zamieszkuje zwykle na ziemi i podczas leśnych wędrówek wydeptuje swoje stałe trasy. Pod powierzchnią ziemi zakłada swoje korytarze, które mogą mierzyć nawet 10 metrów. Większą część roku gryzoń spędza samotnie, pilnuje wtedy swojej nory oraz własnego terytorium.

Wygląd
      Pręgowiec amerykański na bokach głowy posiada słabo zaznaczone pręgi. Uszy gryzonia są niezbyt duże, mają lekko zaokrąglony kształt na końcach. Gryzoń posiada woreczki policzkowe, które wypełnione pokarmem mogą osiągać wielkość głowy. Ogon jest pokryty nastroszonym, lecz nie długim włosem. Podczas biegu, gryzoń unosi swój ogon do góry. Sierść pręgowca amerykańskiego ma barwę rudą, na której wzdłuż grzbietu ciągnie się pięć pręg w czarnej barwie, są one od siebie oddzielone szarymi smugami, zaś brzuch ma barwę białą.

      Rozmnażanie
Gryzoń podczas jednego roku rozmnaża się dwa razy. Do pierwszego rozmnażania dochodzi między lutym a kwietnie, zaś drugie ma miejsce między czerwcem a sierpniem. W tym to czasie, samiczka jest zdolna do parzenia i zapłodnienia zaledwie przez okres od 3 do 10 dni. Samce, w tym okresie zasiedlają i gromadzą się w rewirze samiczki i zaczynają o nią rywalizować. Gryzonie nie wiążą się w pary na długi czas, po okresie parzenia para się rozstaje, a wychowanie potomstwa przypada samicy. Ciążą trwa 31 dni. Samica przygotowuje gniazdo w którym na świat przychodzi zazwyczaj od 4 do 5 młodych. Młode przez pierwszy miesiąc życia, żywią się mlekiem matki, następnie zaczynają razem z matką wychodzić z gniazda w celu szukania pokarmu. Młode gryzonie w wieku około 8 tygodni, opuszczają gniazdo i rozpraszają się po okolicy. Pręgowce amerykańskie bardzo szybko się rozwijają, w wieku trzech miesięcy są już w pełni dojrzałe, wyruszają na poszukiwanie własnego terytorium, gdzie spędzają zimę. Zazwyczaj na wiosnę gryzonie są już zdolne do rozrodu.

. Pożywienie
      Pręgowiec amerykański najwięcej pokarmu znajduje na ziemi w lesie, jeśli nie znajdzie nic do jedzenia, to nawet zrywa orzechy oraz owoce z drzew. Gryzoń zjada tylko do polowy pokarm, zaś jego resztę chowa, jako zapasy na zimę. Małe gryzonie co do pożywienia nie są wybredne, najczęściej żywią się orzechami, jagodami, różnymi nasionami. Nie gardzi ślimakami, pająkami, owadami, a nawet zdarza się, że zje młode pisklę lub ptasie jaja. Czasami idzie na polowanie, gdzie chwyta węże oraz myszy. .

Sposoby zwalczania 


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 15 ->