Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/fermo/domains/drapiezniki.pl/public_html/dodatki/mysql.php on line 336
Kania czarna (Milvus migrans) - www.drapiezniki.pl
Kania czarna

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania
Komentarze

Kania czarna (Milvus migrans)

Łac: Milvus migrans




     Kania czarna jest dużym ptakiem drapieżnym. Należy do rodziny jastrzębiowatych. Skrzydła kani rudej podczas lotu są płasko złożone a jej ogon jest stale w ruchu. W locie jest bardzo zwinna.

     Kania czarna oraz kania ruda należą do najbardziej społecznych ptaków szponiastych. Żyją stadnie.

     Najczęściej przebywa w lasach liściastych a dokładnie na ich brzegach. Większe ilości kań czarnych można spotkać nad wysypiskami śmieci, gdzie mogą się zaopatrzyć w dowolne ilości termitów oraz mrówek. Ptak potrafił doskonale zaaklimatyzować się w każdych warunkach środowiskowych oraz dobrze klimatyzuje się w rożnych miejscach, np. lasy, wsie, miasta. W dobrych warunkach ptaki te zakładają spore stada, noce spędzają wspólnie na drzewach.



Galeria zdjęć 

Kania czarna na skaleKania czarna w lociePułapka na ptakiKania czarna na drzewieKania czarna na galęzi

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
     Kania czarna jest ptakiem który występuje o wiele liczniej niż inne ptaki szponiaste. Najliczniej występuje w Rosji, Francji i Hiszpanii. Jej zasiedlanie danego terenu jest poprzedzone jej podgatunkiem.

  • Daleki Wschód - zamieszkują kanie syberyjskie
  • Afryka, południowa Azja, Australia - Milvus migrans govinda
  • Tajwan i Hajnan - Milvus migrans formosanus
  • Australia - kania jasnobarkowa


    Kania czarna na galęzi
    Kania czarna na galęzi
          Kania czarna w Polsce występuje bardzo nieliczne, zamieszkuje na terenach wielkopolski, Pomorza Zachodniego, w części Dolnego Śląska oraz na Mazurach.

          W pozostałych regionach kraju występuje w dużym rozproszeniu. Kania czarna jest ptakiem wędrownym , jej przyloty mają miejsce od marca do maja, a odloty występują od sierpnia do września. Zimy spędza w terenach na południe od Sahary.



    WYGLĄD
         Kania czarna u obojga płci jest ubarwiona jednakowo. Grzbiet posiada ciemnobrunatny, może sprawiać wrażenie czarnego, ale nigdy rudego (kania ruda), spód ptaka drapieżnego jest nieco jaśniejszy. Głowa o wiele jaśniejsza od tułowia, z widocznymi drobnymi kreseczkami. Ogon kani czarnej jest wcięty, to odróżnia ją od kani rudej która to posiada ogon dodatkowo dłuższy. Dziob kani czarnej jest w kolorze żółtym z widoczną czarną końcówką, nogi posiada koloru żółtego.
    Na jej skrzydłach widać rozjaśnienia, a dokładniej na pokrywach naskrzydłowych, który w locie doskonale widać. Od spodu maja one szary kolor. W porównaniu do kani rudej kania czarna ma ciemniejszą barwę ciała oraz o wiele mniejsze skrzydła.

          Kania czarna swoją wielkością dorównuje myszołowowi, lecz jest od niego smuklejsza i ma dłuższe skrzydła. Od kani rudej jest mniejsza
    Wymiary:
  • długość ciała od 55 do 59 cm
  • rozpiętość skrzydeł od 135 do 155 cm
  • masa ciała około 900 g




    Kania czarna na drzewie
    Kania czarna na drzewie
    ROZMNAŻANIE
         Kania czarna podczas okresu godowego trzyma się stale w okolicy swojego gniazda, a partner donosi jej pokarm. Jest ptakiem z gatunku monogamicznego, w pary łączy się na całe życie.

         Gniazdo buduje z gałęzi, wyściela je trawą i wszystkim tym czym znajdzie w okolicy swojego gniazda np. papier. Lęgi zaczyna w kwietniu. Gniazdo buduje samiec, w rozwidleniach drzew. Gniazdo zawsze znajduje się w pobliżu wody.

          W ciągu jednego roku kania czarna wyprowadza tylko jeden lęg. Na przełomie kwietnia oraz maja samica składa od 2 do 3 jaj, koloru żółtego.

          Jaja są wysiadywane są przez obojga rodziców przez okres około 30 dni, ale głównie wysiadywaniem zajmuje się samica.

          Pisklęta (tzw. gniazdowniki) opuszczają gniazdo rodzinne po upływie około 45 dni, po okresie 6 tygodni od przyjścia na świat są w pełni gotowe do swojego pierwszego lotu.



    POŻYWIENIE
          Kania czarna żywi się rybyami, gryzoniami, ptakami, jak również owadami i dżdżownicami. Bardzo chętnie żywi się padliną. Nie gardzi też odpadkami wyrzucanymi przez rybaków oraz z uboju.



    Filmy 

    Kania czarna

    Kania czarna w locie

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
          Kania czarna w Polsce objęta jest ścisłą ochroną gatunkową. Wokół gniazd kań czarnych obowiązuje strefa ochronna która trwa przez cały rok w promieniu do 100 m, a okresowo (od 1.03 do 31.08) w promieniu do 500 m od gniazda ptaka drapieżnego.

         Bardzo groźne jest dla nich niszczenie naturalnych siedlisk oraz wyrąb starych drzew w pobliżu terenów wodnych. Źle na nie wpływa także rozwój rolnictwa.

    Pułapka na ptaki
    Pułapka na ptaki
          Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania oraz poszanowania życia, z tego względu wszelkie próby znęcania się, przetrzymywania , tępienia czy wyzyskiwania są zabronione ustawowo i odpowiednio usankcjonowane. Według rozporządzenia Ministra Środowiska dzika zwierzyna stanowi dobro ogólnonarodowe, które podlega ścisłej ochronie i opiece. Z tego względu umyślne wyłapywanie dzikiej zwierzyny traktowane jest jako kłusownictwo, które podlega odpowiednim karom. Rozporządzenie w sprawie zasad i warunków wyłapywania zwierząt dziko żyjących jest jasno określone w ustawie i głosi, że:

    "Większość gatunków ptaków występujących w Polsce objęta jest ochroną prawną na mocy rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 12 października 2011r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz. U. Nr 237, poz. 1419), w stosunku do których zgodnie z §7 ww. rozporządzenia obowiązuje szereg zakazów, w tym określony w punkcie 2 zakaz umyślnego okaleczania i chwytania."

          Stosowanie się do powyższego rozporządzenia powinno być bezwzględnie przestrzegane przez każdego człowieka.

          Humanitarny i bezpieczny odłów ptaków drapieżnych jest niezwykle ważny - jeśli jest potrzeba złapania takiego osobnika - najlepszym rozwiązaniem jest używanie do tego odpowiednich pułapek, tzn. sprawdzonych samołapek na ptaki.


    Komentarze (3)

    kania czarna | wiktor  |  2017-02-19, 14:21:51
    Od chwili oddania do użytku w roku 2009 węzła autostradowego BOLESŁAWIEC widuję co roku w jego rejonie oraz w rejonie zbiornika wodnego KRĘPNICA,od 3 do 5 osobników ani czarnej. Przy pogodnym niebie z radością obserwuję piękne loty tego ptaka.

    ptaki draiezne | leszek  |  2016-07-13, 15:10:41
    mieszkam w okolicy warsz wy.Draperznikow jest tak duzo,ze nie ma zadnych inych ptkow poza srokami isojkami.policzcie sobie jezeli w mojej okolicy jest 10 par roznych drapieznikow ikazdy potrzebije 1 ptaka jako pokarmto roczniepotrzeba okolo 7300 ptakow ,jaki system to wytrztrzyma. nie ma wrobli ,sikorek ,szczyglow, makolagwyi wiele inych.Lasi izagajki sa poste cice nie slychac spiewu ptakow

    kania | Makry61  |  2016-05-01, 21:55:11
    Mieszkam w gminie Rudna, pow Lubin i obserwuję często kanię czarną. Najczęściej widzę ją siedzącą na drzewie. Czasami latającą nad lasem lub siedzącą na polu. jestem pewien, że to kania, w locie raczej nie można się pomylić ze względu na kształt ogona.


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 13 ->