Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Żubr

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania
Komentarze

Żubr (Bison bonasus)

Łac. Łać: Bison bonasus




      Żubr to gatunek łożyskowca z rodziny krętorogich, rzędu parzystokopytnych. Żubr został opisany naukowo przez Karola Linneusza jako Bos bonasus. Obecnie klasyfikowany jest w rodzaju Bison razem z północnoamerykańskim bizonem . Żubr Bison bonasus jest jedynym gatunkiem ze swojego rodzaju zasiedlającym Europę w okresie Holocenu. We wcześniejszych okresach, począwszy od wczesnego plejstocenu, na tym terenie pojawiały się wymarłe obecnie formy, uznawane za odrębne gatunki.

      Żubr wraz z innymi przedstawicielami podrodziny Bovinae, określanej w literaturze zoologicznej nazwą bydło umieszczany był i jest na licznych herbach: miast, rodzin, instytucji. Z uwagi na swoją siłę, męstwo i odwagę, częściej przedstawiany jest byk, rzadziej krowa. Żubr w herbie symbolizuje też między innymi: potęgę, siłę przyrody, którą trudno ujarzmić, oznacza dzielność, wspaniałomyślność i pracowitość. Podobnie wiele miast położonych na Podlasiu i Białorusi posiada w herbie żubra z racji jego historycznego lub obecnego występowania na danym obszarze geograficznym.



Galeria zdjęć 

Rodzina żubrów w lesieŻubr z bliskaWalka żubrówStado żubrówSamica z młodymHerb powiatu hajnowskiego

Informacje hodowlane 

WYSTEPOWANIE
      Żubry zamieszkują lasy mieszane z podmokłymi polanami. W stanie dzikim obecnie występuje w Polsce, Litwie, Ukrainie, Rosji i Białorusi. W 1997 roku na świecie żyło 2925 żubrów (z czego w Polsce ok. 600-700 szt.). Obecnie liczba zwierząt w Polsce wynosi 1299 sztuk, z czego ponad 300 mieszkających w Bieszczadach to żubry białowiesko-kaukaskie . Prawie połowa polskich żubrów zamieszkuje w Puszczy Białowieskiej około 451 sztuk. W zamkniętych hodowlach w Polsce żyje 109 żubrów, w zagrodach pokazowych 14 sztuk, w ogrodach zoologicznych 41 sztuk.

Herb powiatu hajnowskiego
Herb powiatu hajnowskiego
      W 2008 w Pszczynie powstała Pokazowa Zagroda Żubrów, w której na blisko 10 hektarach są obecne poza żubrami: muflony, jelenie, daniele i sarny.

Wyróżnia się podgatunki:
  • żubr nizinny (Bison bonasus bonasus) - przed I wojną światową zamieszkiwał w stanie dzikim jedynie Puszczę Białowieską. W wyniku postępu działań wojennych oraz kłusownictwa do 1920 nie dotrwał żaden osobnik tej populacji. Odtworzono ją dzięki osobnikom trzymanym w niewoli.

  • żubr kaukaski (górski) (Bison bonasus caucasicus). Zamieszkiwał niegdyś Kaukaz. Obecnie trwają prace nad odtworzeniem podgatunku na podstawie żyjących mieszańców z żubrem nizinnym.

  • żubr węgierski (karpacki) (Bison bonasus hungarorum) - żył na terenie południowych Karpat i Siedmiogrodu. Wymarł około 1790 lub w 1762 roku.



    WYGLĄD
          Głowa żubra jest stosunkowo duża oraz ciężka o szerokim i wypukłym czole. Żubr posiada małe oczy, krótkie rogi skierowane do góry oraz zagięte do środka. Szyja żubra jest gruba, krótka z wyraźnym podgardlem. Przód tułowia wygląda na bardzo potężny na skutek silnie rozwiniętego kłębu i porastającej go sierści koloru kasztanowo-brunatnej, która w zimie jest ciemniejsza niż latem. Sierść w dolnej części głowy, przodu i szyi jest długa, na głowie, karku i kłębie występuje grzywa złożona z włosów ościstych.

    Ponadto cechą charakterystyczną byków jest znaczna dysproporcja między przednią a tylną częścią ciała. Przód mają szeroki, masywny, z wyraźnym garbem, porośnięty długą, kudłatą grzywą, tył zaś stosunkowo mały i pokryty krótką sierścią.

    Walka żubrów
    Walka żubrów
  • Samce Masa ciała samca wynosi średnio 700 kg, minimalnie 440, maksymalnie 920, wysokość w kłębie średnio około 172 cm, a maksymalnie 188 cm.

  • Samice Masa ciała samicy wynosi średnio 420-460 kg, minimalnie 320, maksymalnie 640, wysokość w kłębie średnio 152 cm.



    POŻYWIENIE
          Wiele gatunków roślin jest chętnie zjadanych przez żubry. Podstawę diety stanowią rośliny zielne i trawy (jest to 70-90% całości pokarmu), znajdowane na dnie lasu i na zrębach oraz na łąkach i polach uprawnych w jego pobliżu. Żubry nie przepadają za turzycami o ostrych liściach. Uzupełnienie diety, zwłaszcza w okresie późnej zimy i wczesną wiosną, stanowi kora oraz pędy niektórych drzew i krzewów np., dąb, jesion i grab. Żubry zimną zjadają także żołędzie i kasztany.

    Stado żubrów
    Stado żubrów
          Dorosły żubr zjada od 40 do 60 kg paszy na dobę. Żerowanie zajmuje mu 50-80% czasu od wschodu do zachodu Słońca.

          Na stanowiskach niektórych wolnych populacji żubrów praktykuje się dokarmianie zimowe tych zwierzą. Wszędzie podstawą karmy zimowej jest siano łąkowe, a w Puszczy Białowieskiej dodatkowo ścina się całe drzewa topoli osiki, ułatwiając zwierzętom dostęp do kory oraz pędów.



    ROZMNAŻANIE
          Samice żubra dojrzewają płciowo w drugim lub trzecim roku życia, zazwyczaj rok później rodzą pierwsze młode. Samce natomiast osiągają dojrzałość w trzecim roku, ale uczestniczą w rozrodzie przeważnie pomiędzy siódmym a dwunastym rokiem życia.

          Ruja u samic występuje najczęściej w miesiącach od sierpnia do października. W czasie jej trwania przez dwa do trzech dni towarzyszy jej jeden samiec, który zajmuje się odpędzaniem rywali. Słabsze osobniki zazwyczaj ustępują, ale w wypadku konfrontacji samców o podobnej kondycji może dochodzić do walk, czasem poprzedzonych pokazem siły (czyli łamanie młodych drzewek, tarzanie się, rozgrzebywanie ziemi kończynami). Urazy ponoszone przez samce w walkach mogą być dla nich śmiertelne.

    Samica z młodym
    Samica z młodym
          Ciąża samicy trwa około dziewięciu miesięcy, średnio jest to 264 dni. Przed porodem samica opuszcza stado i wraca do niego dopiero z kilkudniowym cielakiem. Rodzi zazwyczaj jedno cielę raz na dwa lata, a okres karmienia trwa co najmniej jeden rok. Młode po przyjściu na świat ważą około od 16 do 35 kg.

          Samice z nowo narodzonymi młodymi oraz samce w okresie rozrodczym mogą być agresywne w stosunku do człowieka.

    Filmy 

    Żubry na polanie

    Żubr

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
          Żubry żyjące w stanie dzikim wyginęły w Anglii już w XII wieku, we Francji w końcu XIV wieku, w Niemczech w XVI wieku, a w Siedmiogrodzie w XVIII wieku. W Małopolsce wyginęły już w XVIII wieku. Pod koniec XVIII wieku żubry występowały już tylko na Kaukazie i w Puszczy Białowieskiej.

          W miarę rozwoju rolnictwa i wycinki lasów zwierzęta te traciły naturalne siedliska, a ponadto były nieustannie trzebione przez kłusowników.

          Sytuacja zmieniła się na krótko w XIX wieku. Puszcza Białowieska należała do imperium rosyjskiego i car Aleksander I Romanow objął żubry ochroną. Ostatecznym ciosem była sama wojna. Żubry zostały wybite przez wycofujące się wojska niemieckie, partyzantów rosyjskich i kłusowników. Ostatni wolno żyjący żubr nizinny został zabity w kwietniu 1919 roku.

          W celu ratowania gatunku w roku 1923 z inicjatywy Jana Sztolcmana założono Międzynarodowe Towarzystwo Ochrony Żubra. Pierwszym krokiem było ustalenie liczby żubrów czystej krwi, żyjących w niewoli. Naliczono ich zaledwie 54 na całym świecie, jednak nie wszystkie nadawały się do hodowli i ostatecznie do reprodukcji wybrano tylko 12 zwierząt.


    Komentarze (4)

    Żubr? | A@ne$  |  2017-03-15, 19:38:47
    Mam pytanie. To można tak sobie kupować Żubry? No chyba że chodzi o piwo. To rozumiem.

    to | pily  |  2016-03-18, 11:28:20
    ti

    | autor  |  2016-01-08, 14:15:55
    Kupię Żubra, kolega Venom ma racje smutno bez ich jest, Żubry są wporzo.

    Żubr | Venom8  |  2015-01-04, 14:14:52
    co ich raz mniej w Polsce SMUTNO JEST :{


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 11 ->