Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Surykatka

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Surykatka (Suricata suricatta)

Łac: Suricata suricatta




      Surykatka to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny mangustowatych. W Afryce oraz krajach anglojęzycznych znana jest pod nazwą meerkat. Nazwa ta została błednie zaczerpnięta z języka niderlandzkiego, a tłumaczyć ją można jako kot jeziorowy. W niderlandzkim surykatka zawsze była nazywana stokstaartje, a niderlandzkie słowo meerkat odnosi się do koczkodana.

      Surykatka prowadzi dzienny tryb życia, zazwyczaj w stadach zajmujących określone terytorium. Liczące do 30 osobników stado składa się przeważnie z dwóch lub trzech grup rodzinnych. Grupę rodzinną tworzy przystępująca do rozrodu para oraz ich potomstwo, które nie osiągnęło jeszcze dojrzałości płciowej. Na terenie otwartym surykatki kopią własne nory, lecz gdy jest to możliwe, korzystają ze skalnych szczelin.

      Surykatki mają silnie rozwinięte zachowania socjalne. Wykazują wiele zachowań antydrapieżniczych, od sygnałów alarmowych po czynną, grupową obronę przed atakującym drapieżnikiem. W czasie żerowania co najmniej jeden z członków stada surykatek zajmuje pozycję w najwyższym punkcie terenu i obserwuje bacznie najbliższe otoczenie. W razie niebezpieczeństwa strażnik wydaje odpowiedni do zagrożenia głośny dźwięk alarmowy, na który stado reaguje stosownie do danej sytuacji.

      Starsze surykatki uczą młode, jak obchodzić się ze zdobyczą, organizując dla nich "szkoły łowieckie". Na początek młoda surykatka dostaje martwe zwierzę (np. skorpiona) w celu poznania ofiary, następnie zaś żywe, nieuzbrojone zwierzę (np. skorpiona bez żądła). Dopiero na końcu młoda surykatka dostaje żywe, uzbrojone zwierzę (np. skorpiona z żądłem) w celu jak najszybszego zabicia go.

      Surykatki jako nieliczne ssaki posiadają podwyższoną odporność na jad niektórych gatunków węży oraz skorpionów.

      Surykatki są ssakami które mogą rzez wiele miesięcy żyć bez wody, ponieważ przeżuwają dzikie melony, wilgotne korzonki oraz bulwy, które wcześniej same wykopały.

      Surykatki grzeją się rano w słońcu, stojąc na tylnych łapach i podpierając się ogonami, a jednocześnie cały czas wypatrują, czy nie zbliża się jakiś wróg. Zaskoczone przez
jastrzębia, zasłaniają przed nim młode własnym ciałem. Szare surykatki często dzielą nory z ziemnymi wiewiórkami, atakują intruzów bez ostrzeżenia, a ich metodą walki jest szarpanie i gryzienie przeciwnika w szyję. Tuż przed atakiem szczupłe zwykle surykatki stają się prawie kuliste, ponieważ jeżą sierść, wyginają grzbiet i z podniesionym ogonem kołyszą się do przodu i tyłu.



Galeria zdjęć 

Młode surykatkiSamica z młodymiSurykatkiWalka surykatek

Informacje hodowlane 

Występowanie
      Surykatka zamieszkuje południową część Afryki, głównie pustynię Kalahari.



WYGLĄD
      Surykatka posiada sylwetke szczupłą, wierzch ciała jasnopopielaty z czarnym, poprzecznym widocznym pręgowaniem. Głowa jest biała, a uszy czarne. Ogon ciemno żółty o czarnym końcu.

  • długość ciała około 25-35 cm
  • długość ogona około 17-25 cm
  • masa ciała około 720-731 g
          POŻYWIENIE
    Surykatka jest ssakiem wszystkożernym, zjada głównie owady oraz inne bezkręgowce, ale również nie pogardzi gadami, ptakami oraz ssakami które uzupełniają jej pokarm roślinny. Zjadają także wykopanymi z ziemi larwami, żukami, termitami i pająkami Surykatki polują na skorpiony, którym najpierw odgryzają kolec jadowy, aby pozbawić je broni.



    ROZMNAŻANIE
          Surykatki w warunkach naturalnych mogą rodzić młode o każdej porze roku. Ciężarne samice spotyka się najczęściej od sierpnia do marca. Ciąża ich trwa około 11 tygodni, a w miocie rodzi się zazwyczaj od 2 do 4 młodych. Samica może urodzić do trzech miotów w jednym roku. Długość życia surykatek dochodzi nawet do 12 lat (średnio zazwyczaj dożywają około 7 lat).

          Młode surykatki opiekują się młodszym rodzeństwem, podczas gdy matka żeruje, aby mieć mleko do wykarmienia dzieci.



    Filmy 

    Surykatki

    Mała surykatka

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
          Młode surykatki bardzo łatwo dają się oswoić. Wykorzystuje się je jako łowców wszelkich gryzoni, co często robią Afrykańczycy.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 8 ->