Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Orzełek afrykańśki

Galeria zdięć
Informacje hodowlane

Orzełek afrykańśki (Hieraaetus wahlbergi)

Łac: Hieraaetus wahlbergi




      Orzełek afrykański należy do gatunku dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Gniazduje w Afryce, na południe od Sahary.



WYGLĄD
      Wielkie brązowe orły są trudną do zidentyfikowania gatunkowego grupą. Orzeł afrykański posiada bardzo charakterystyczne zaokrąglone nozdrza, które odróżniają go od orła sawannowego, czy orła stepowego. Nie jest to metoda odróżniania tych ptaków, ponieważ orlik krzykliwy ma również zaokrąglone nozdrza. Na czubku głowy zazwyczaj można zauważyć grzebień. Skrzydła orzełka afrykańskiego są szerokie i ciemniejsze od reszty ciała. Nogi oraz dziób są żółte z wyjątkiem ciemnego widocznego zakończenia dzioba. Ciało smukłe i wydłużone.

  • długość około 55-60 cm
  • rozpiętość skrzydeł od 130 do 160 cm


    Galeria zdjęć 

    Gniazdo orzełka afrykańskiegoOrzełek afrykański w locie

    Informacje hodowlane 

    WYSTĘPOWANIE
          Występuje w środowisku lesistym, przeważnie w pobliżu wody. Występuje w Afryce Południowej i Środkowej.



    Pożywienie
          Orzełek afrykański jak inne ptaki drapieżne żywi się małymi ssakami oraz ptakami. Podczas polowania wydaje z siebie charakterystyczny krzyk: kleeah-kleeah-kleeah.



    ROZMNAŻANIE
          Samica orzełka afrykańskiego składa przeważnie jedno lub dwa jaja.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 2 ->