Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Błotniak stepowy

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Błotniak stepowy (Circus macrourus)

Łac: Circus macrourus




      Błotniak stepowy to gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych.

      Błotniak stepowy lubi przebywać na stepy, pola uprawne oraz inne tereny otwarte porośnięte niską trawiastą roślinnością, np. łąki, mokradła i bagna.

      Poza okresem lęgowym błotniaki żyją przeważnie samotnie, choć w siedliskach obfitujących w pokarm mogą tworzą koncentracje.



Galeria zdjęć 

Błotniak stepowy na łąceBłotniak w lociePisklę Błotniaka stepowegoMłody Błotniak stepowy

Informacje hodowlane 

Występowanie
      Zamieszkuje pas eurazjatyckich stepów. Gniazduje we wschodniej Europie i Środkowej Azji. Wędrowny. Zimuje na Bałkanach, Bliskim i Dalekim Wschodzie, Indiach i w Afryce.

      W Polsce błotniak stepowy pojawia się nieregularnie na przelotach we wszystkich regionach, zwykle bardzo nielicznych. Co roku notuje się od kilku do kilkunastu stwierdzeń tego ptaka, zwykle sporadycznie. Nie lęgnie się w naszym kraju obserwuje się jego migracje w kwietniu lub maju i od końca sierpnia do października. Sporadycznie czasami spotyka się błotniaki stepowe we wszystkich miesiącach, nawet w okresie lęgowym i zimą. Ich pojawy są obecnie częstsze niż kiedykolwiek.



.

Młody Błotniak stepowy
Młody Błotniak stepowy
WYGLĄD
      Błotniak stepowy jest podobny pod względem smukłej i delikatnej sylwetki i rozmiarów do błotniaków: łąkowego i zbożowego, ale czarne końce skrzydeł o kształcie bardziej zaostrzonym, w kształcie klina. Samiec jest mniejszy od samicy i łatwiejszy do identyfikacji, o jasnosinym wierzchu ciała, białym brzuchu oraz spodniej części skrzydeł, czarnym dziobie i żółtych nogach. W przeciwieństwie do innych drapieżnych błotniaków nie ma ciemniejszej głowy. Przypomina mewę i z podobną zwinnością lata. Samica jest większa, podoba do samic innych błotniaków, zwłaszcza łąkowego. W oznaczaniu mają znaczenie subtelne różnice w spodniej pokrywie skrzydeł. Ma brązowy wierzch ciała oraz rdzawy spód z podłużnymi kreskami, a głowę z wyraźną widoczną szlarą jasna obwódka z ciemnymi pokrywami usznymi. Posiada też białawą obrożą na szyi. Na skrzydłach ma jaśniejsze pierwszorzędowe lotki oraz ciemniejsze drugorzędowe. U młodych widać wyraźnie jaśniejszy kołnierzyk poniżej pokryw usznych i ciemne boki szyi, które są widoczne w locie.

  • długość ciała z dziobem i ogonem około 40-50 cm
  • rozpiętość skrzydeł od 95 do 115 cm
  • długość ogona około19,5 - 25 cm
  • waga samców od 0,2 do 0,5 kg
  • waga samic od 0,4 do 0,5 kg




    ROZMNAŻANIE
          Błotniak stepowy zakłada gniazdo na ziemi, trawie i innej wysokiej roślinności lub między krzakami. Przeważnie buduje je samica z gałązek i trawy.

          W ciągu roku samica wyprowadza jeden lęg, składając w końcu maja od 4 do 5 bladoniebieskich jaj z rdzawym nakrapianiem. Więzi między partnerami utrzymują się jedynie przez jeden sezon.

          Jaja wysiadywane są przez okres od 28 do 30 dni przez samicę, podobnie jak u innych błotniaków oraz jak u większości innych ptaków. Podczas gdy matka opiekuje się pisklętami samiec zaopatruje rodzinę w pożywienie. Pisklęta opuszczają gniazdo po 35-40 dniach i osiągają wtedy samodzielność. Pierwszy lęg wyprowadzają w drugim lub trzecim roku życia.



    Pożywienie
          Błotniak stepowy żywi się drobnymi kręgowcami takimi jak : gryzonie, małe ptaki, jaszczurki, i owady (głównie prostoskrzydłe).



    Filmy 

    Błotniak stepowy w locie

    Błotniak stepowy

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
          Błotniak stepowy objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 21 ->