Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sowa śnieżna

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Komentarze

Sowa śnieżna (Bubo scandiacus)

Łac: Bubo scandiacus




Sowa śnieżna to gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny puszczykowatych. Gatunek ten został dwukrotnie opisany naukowo przez Karola Linneusza w dziesiątej edycji Systema Naturae w 1758 roku, pod nazwami Strix scandiaca i Strix nyctea. Następnie badania genetyczne wykazały bliskie pokrewieństwo tego gatunku z puchaczami z rodzaju Bubo. Początkowo polska nazwa zwyczajowa została zmieniona na puchacz śnieżny, ostatecznie jednak zachowana została nazwa sowa śnieżna. Samce sowy śnieżnej wydają monotonne krooh, krooh, krooh..., najczęściej siedząc na gałęzi.



Galeria zdjęć 

Sowa śniezna 
Sowy śnieżnePolujaca sowa śnieżnaSowa śniezna na słupie
Sowa śnieżna w locie

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
Sowa śnieżna gniazduje w tundrze Eurazji i Ameryki Północnej. Zimuje na całym Półwyspie Skandynawskim, w środkowej Azji oraz tajdze i północnej części Wielkich Równin Ameryki Północnej. Dobrze czują się na Tundrze, przy ciężkiej zimie przelatują na południe, jednak wędrówki są nieregularne, a migruje zmienna liczba osobników.

W Polsce jest nielicznym gatunkiem ptaka drapieżnego, zimują najczęściej tylko młode osobniki, głównie na północy kraju. Inwazyjne pojawy w kraju odnotowano zimą 1920- 21 osobników i 1932-33 osobników.



Sowa śniezna na słupie
Sowa śniezna na słupie
WYGLĄD
Sowa śnieżna to duży ptak, praktycznie o wielkości puchacza. Posiada wyraźną białą szlarę, wokół dzioba długie miękkie pióra. Nogi oraz palce obficie opierzone. Dymorfizm płciowy w upierzeniu: samiec - nieomal czysto biały, niewiele brązowych plamek, najliczniejszych na lotkach i sterówkach oraz barkówkach i pokrywach skrzydłowych. Samica większa, a plamki widocznie zlewają się w poprzeczne pręgi. Młode z jeszcze większą ilością barwy brązowej.
  • długość ciała około 53 - 66 cm
  • rozpiętość skrzydeł około 142 - 166 cm
  • masa ciała około 1, 1 - 2 kg



    Sowa śnieżna w locie
    Sowa śnieżna w locie
    ROZMNAŻANIE
    Sowy śnieżne zakładają gniazdo na ziemi, w płytkim zagłębieniu. Okres lęgowy przypada na miesiąc maj i czerwiec. W ciągu roku wyprowadzają jeden lęg, składając w maju około 5-14 jaj. Jaja składane są w odstępach kilkudniowych, wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 5 tygodni. Pisklętami zajmują się obydwoje rodzice.

    POŻYWIENIE
    Sowy śnieżne zjadają gryzonie (głównie lemingi) i ptaki. Czasami polują na ryby. Im mniej pokarmu, tym większą jego część stanowią gryzonie. Poluje za dnia.

    Filmy 

    Sowa śnieżna

    Sowa śniezna w hodowli


    Komentarze (1)

    |  |  2016-05-18, 17:44:08


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 0 ->