Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Orzeł cesarski

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Komentarze

Orzeł cesarski

Łac. Aquila heliaca


Orła cesarskiego możemy spotkać w południowej Hiszpanii, południowo-wschodniej Europie, Bałkanie oraz Azji Mniejszej. Orzeł cesarski zamieszkuje także na wschodzie Mongolię oraz południowo-zachodnie Indie. Ptaki drapieżne a między innymi Orzeł cesarski, konsumuje codziennie duże ilości pożywienia, ponieważ w locie zużywa on dużo energii. Małe gatunki jedzą proporcjonalnie więcej niż duże np. pustułka, ważąca 180-210 g, potrzebuje dziennie 50 g pożywienia (2-3 myszy polne), stanowią one 25% masy jej ciała. Orzeł cesarski mniejszy od orła poprzedniego, waży 3,5-4 kg i spożywa codziennie 500 g mięsa, czyli tyle ile waży grzywacz. Jego dzienna porcja nie przekracza 11-14% jego masy ciała.

Ptaki drapieżne rozrywają swoje zdobycze na mniejsze kawałki, potem połykają je z piórami, włosami oraz kośćmi. Większe kęsy są częściowo trawione już w przełyku orła, zanim przemieszczą się do żołądka gruczołowego, gdzie się mieszają z sokami trawiennymi. Potem są mechanicznie mielone w żołądku mięśniowym. Niektóre ptaki drapieżne, jak np. sępy, trawią nawet kości, ale większość z nich zwraca niestrawione resztki (czyli wypluwki, których analiza pozwala na określenie składu pokarmowego.

Orzeł cesarski żywi się, gównie złowionymi średniej wielkości ssakami, ptakami, spożywają także żaby, owady oraz padlinę.

Galeria zdjęć 

Informacje hodowlane 

ROZMNAŻANIE
Orzeł cesarski swoje gniazdo buduje wysoko na drzewie. Gniazdo jest dużą konstrukcją, wykonaną z gałęzi. Średnica gniazda wynosi 80-130 cm. Samica w kwietniu znosi 2-3 jaja, koloru szarego z kasztanowymi plamkami. Potomstwo wykluwa się już po 43 dniach. Młode są karmione przez rodziców 8-11 tygodni, po upływie tego czasu młode są zdolne do opuszczenia gniazda oraz zaczynają poznawać teren w okolicy gniazda na wzór swoich rodziców.

WYGLĄD
Orzeł cesarski ma barwę upierzenia brązowoczarną, jego szyja, kark oraz barki mają kolor słomkowożółty. Z wiekiem partie jaśniejsze jego upierzenia stają się białe. W locie orła cesarskiego możemy zauważyć jego ciemny brzuch z pięcioma lub siedmioma bladoszarymi paskami. Ogon orła zakończony jest ciemnym paskiem. Potomstwo orła cesarskiego z początku ma barwę żółtokremową, następnie w czasie dorastania jest brązowe w żółte cętki. Orzeł cesarski lata tak samo jak orzeł przedni.

Filmy 

Orzeł cesarski

Orzeł cesarski w gnieździe

Orzeł cesarski w locie


Komentarze (2)

orzel | lol  |  2016-01-17, 20:47:42
lol lol lol lol lol lol

orzel | tomek  |  2016-01-17, 20:47:02
fajna strona i fajny opis


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 11 ->