Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Puszczyk mszarny

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Puszczyk mszarny

Łac. Strix nebulosa




      Puszczyk mszarny to gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny puszczykowatych.

.       Puszczyk mszarny zamieszkuje rozległe bory sosnowe oraz świerkowe, z domieszką innych drzew iglastych i liściastych. W ich sąsiedztwie powinny znajdować się tereny otwarte (polany, zręby), na których sowa ta zdobywa pożywienie.

      Puszczyki mszarne są aktywne głównie o zmierzchu i o świcie, a zimą i podczas wychowywania młodych (w czerwcu) również w dzień. Odpoczywają w środku nocy.

      Ich lot jest spokojny, z powolnymi uderzeniami skrzydeł. Są mało płochliwe, ale przy gnieździe mogą być agresywne i niebezpieczne dla człowieka.

Galeria zdjęć 

Lot puszczyka mszarego
Gniazdo puszczyka mszaregoSamica puszczyka mszarego z młodymi

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
      Zamieszkuje tajgę na dalekiej północy Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce dotychczas obserwowano rzadko zalatujące ptaki z białoruskiej części Puszczy Białowieskiej

WYGLLĄD
      Jest dużą sową, która wielkością dorównuje puchaczowi. Skrzydła i ogon ma długie i zaokrąglone. W upierzeniu nie posiada dymorfizmu płciowego, jednak samice są większe od samców. Głowa ptaka jest duża oraz okrągła. Szlara kolista, duża, przy oczach i dziobie czarna z jasnymi półksiężycami między oczyma. Pozostała część ciała jest jasnoszara z drobnymi, ciemnymi, koncentrycznymi widocznymi pręgami, przypominającymi nieco słoje drzewa. Oczy koloru żółtego, stosunkowo małe, dziób żółtawy. Podbródek sowy jest koloru czarnego. Pióra na wierzchu ciała są ciemne z nieregularnymi szarymi i brudnobiałymi plamami. Pióra na spodzie ciała białe, z delikatnie zaznaczonym poprzecznym rysunkiem i ciemnymi, podłużnymi plamami wzdłuż stosin. Sterówki oraz lotki w kolorze brązowym z jasnymi plamami od białych po kremowe. Nogi sowy są silnie opierzone. Długość ciała wynosi około 65-70 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi około 140145 cm. Masa ciała wynosi około 900 - 1200 g.       Puszczyk mszarny wydaje z siebie głos terytorialny, niskie oraz głuche "hu" dość szybko powtarzane w seriach po 8-12 razy. Samica może odzywać się podobnie jak samiec (jej glos jest bardziej ochrypły). Samce są aktywne głosowo głównie podczas sezonu lęgowego (czyli od lutego do lipca), a w ciągu doby o świcie i zmierzchu. Poza sezonem lęgowym ciche.

POŻYWIENIE
      Puszczyk mszarny żywi się niewielkimi gryzoniami, głównie norniki. Sporadycznie drapieżnik chwyta też ptaki, płazy, gady i owady. Poluje zwykle z zasiadki, spadając na ofiarę z gałęzi, słupa czy innego wyniesionego punktu o wysokości 1-4 m. Wypatruje swoje ofiary z ziemi lub niskich krzaków i złomów. Bardzo często dopada ofiary poruszające się pod śniegiem. Poluje raczej na terenach otwartych czyli polanach, zrębach, torfowiskach, skrajach lasu.

ROZMNAŻANE
      Puszczy mszarny wyprowadza jeden lęg w roku. Charakterystycznym miejscem na gniazdo puszczyka mszarnego jest szczyt złamanego pnia drzewa, może być to również opuszczone gniazdo ptaków krukowatych lub drapieżnych, zwłaszcza jastrzębia ,myszołowa i trzmielojada. Bardzo rzadko gnieździ się bezpośrednio na ziemi. Przed zajęciem gniazda czyści je i wyścieła gałązkami iglastymi, sierścią, korą i mchem, co nie jest typowe dla sów.       Samica w kwietniu składa od 2 do 5 jaj w odstępach 1-2 dniowych. Jaja wysiadywane są poczynając od pierwszego jaja przez okres około 30 dni, wyłącznie przez samicę. Rolą samca jest przynoszenie pokarmu dla samicy i piskląt, kiedy przyjdą na świat. Pisklęta opuszczają gniazdo rodziców po 3-4 tygodniach życia. Nie potrafią jeszcze wtedy latać, ale dobrze się wspinają. Po około 8 tygodniach są już zdolne do samodzielnego lotu, ale pozostają w okolicy gniazda jeszcze przez kilka miesięcy.

Filmy 

Puszczyk mszary zimą

Puszczyk mszary

Sposoby zwalczania 

OCHRONA
Gatunek puszczyka mszarnego nie jest zagrożony, ale na terenie Polski jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Łapać ptaki drapieżne możemy w sposob humanitarny za pomoca odpowiednich łapaczy. Po zlapaniu ptaka drapieżnego należy go wywieść w bezpieczne miejsce i wypuścić na wolność.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 13 ->