Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Jenot

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Jenot (Nyctereutes procyonoides)

Łac. Nyctereutes procyonoides




      Jenot jest gatunkiem drapieżnego ssaka należącego do rodziny psowatych. Posiada więcej nazw np. szop usuryjski, junat, tanuki, lis japoński, kunopies. Występuje przede wszystkim w dużych lasach oraz różnego rodzaju mniejszych zadrzewieniach. Bardzo lubi przebywać w pobliżu wody. Jest drapieżnikiem, ale dużą część jego pożywienia stanowią rośliny. Na polowania wyrusza głównie nocą. Głównymi ofiarami jego polowań padają drobne gryzonie oraz jaja i pisklęta ptaków gniazdujących na ziemi. Zjada również drobniejszą zdobycz którą stanowią: ślimaki, owady, skorupiaki oraz drobne kręgowce. Za dnia ukrywa się w norach. Rzadko jednak kopie je sam, przeważnie wykorzystuje nory wykopane przez borsuka lub lisa. Czasami kryje się w dziuplach drzew.

      Jenot jest mało agresywny oraz łatwy do oswojenia. Nie jest zagrożony wyginięciem. Jako jedyny z psowatych zasypia na zimę. Futro jenota jest wykorzystywane przy produkcji kurtek, najczęściej jako ozdoba kaptura.

Galeria zdjęć 

Jenot w trawieJenotyJenot z bliskaMłode Jenoty

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE Jenot występuje w Azji i Europie, choć jego pierwotnym obszarem występowania był Daleki Wschód. W Polsce występuje od niedawna. W Polsce zanotowano jego obecność w środowisku naturalnym po raz pierwszy w roku 1955 w Puszczy Białowieskiej. Występuje na terenie całego kraju, najliczniej w północno-wschodnich województwach.

WYGLĄD Długość ciała Jenota wynosi około 49 - 70 cm, długość ogona to około 13 - 20 cm, masa ciała od 5,5 do 9 kg. Posiada puszyste futro o szarym zabarwieniu, z widoczną ciemną pręgę wzdłuż grzbietu. Posiada bardzo charakterystyczne odstające pasma włosów znajdujące się po bokach głowy, tzw. bokobrody. Pysk posiada czarny. Z wyglądu przypomina szopa pracza, ale jenot ma ledwo przylegające do futra uszy oraz bardziej puszyste futro.

ROZMNAŻANIE Ciąża jenota trwa od 59 do 64 dni. Samica rodzi przeważnie od 5 do 7 młodych (w kwietniu lub w maju). Przez dwa miesiące młode odżywiają się mlekiem matki, następnie stopniowo przechodzą na inny pokarm. Potomstwem opiekują się oboje rodzice. Potomstwo jest przy matce do jesieni. Dojrzewają płciowo osiągają w 9- 11 miesiącu życia.

Filmy 

Jenot

Dwa Jenoty

Sposoby zwalczania 

OCHRONA Jenot należy do zwierząt łownych bez okresu ochronnego. Można na niego polować przez cały rok zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dn. 22.09.2009 r.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 10 ->