Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Orzeł stepowy

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Orzeł stepowy

Łac: Aquila nipalensis




      Orzeł stepowy to gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Orzeł stepowy zamieszkuje stepy południowo-wschodniej Europy i Azji. Jest ptakiem wędrownym. Ptaki które pochodzą z dalekiego wschodu zimują w Indiachałe lub Afryce. Wyjątkowo zalatuje do Polski.       Dawniej uważano, że orzeł stepowy jest blisko spokrewniony z osiadłym orłem sawannowym i obie formy zaliczano do jednego gatunku. Obecnie wyróżnia się dwa podgatunki:
  • orzeł wschodni (A. nipalensis orientalis) - wschodnia Europa do środkowego Kazachstanu
  • orzeł stepowy (A. nipalensis nipalensis) - wschodni Kazachstan do północnych Chin       Orły stepowe zasiedlają stepy, sawanny, pustynie oraz półpustynie. Gniazdują na ziemi, a jeśli jest możliwość to na drzewie.       Orzeł stepowy jest ptakiem łowczym tzn. niskiego lotu. Nie jest agresywny wobec ludzi, dlatego jest często wykorzystywany podczas pokazów sokolniczych.

    Galeria zdjęć 

    Krzyk orła stepowegoOrzeł stepowy na skaleOrzeł stepowy w locie

    Informacje hodowlane 

    WYGLĄD
          Długość ciała orła stepowego wynosi około 75 cm. Jego rozpiętość skrzydeł wynosi około 190 cm, masa ciała dochodzi do 3700 g. Posiada upierzenie ciemnobrązowe z widocznym delikatnym fioletowym połyskiem. Ogon ma poprzecznie prążkowany. Osobniki młodociane są jaśniejsze od starszych ptaków, na potylicy mają zazwyczaj jasnobrązowa plamę. Dziób tych ptaków jest koloru ciemnoszarego, palce mają żółte. Bardzo łatwo można pomylić orła stepowego z orłem przednim lub orlikiem grubodziobym. Samica jest wyraźnie większa od samca.

    ROZMNAŻANIE
          Przeprowadzają jeden lęg w ciągu roku. Samica znosi co trzy dni od 1 od 3 jaj, koloru białego lub rdzawo nakrapianych. Jaja wysiaduje przeważnie samica, przez okres od 39 do 45 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po upływie około 50 dni, ale rodzice zaprzestają karmienia dopiero po upływie prawie 70 dni. Dojrzałość płciową młode orły osiągają w czwartym roku życia. Żywą się głównie padliną, również gryzoniami oraz innymi małymi ssakami (maksymalnie wielkości królika) i ptakami (wielkości kuropatwy).

    Filmy 

    Orzeł stepowy

    Orzeł stepowy w locie

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA       Na terenie całej polski orzeł stepowy jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. Ptaki możemy przesiedlać za pomocą łapaczy, Słapców oraz Samołapów na ptaki drapieżne. Łapiemy je wtedy w sposób humanitarny i łatwo możemy je przewieść w bezpieczne miejsce, wszelkiego rodzaju pułapki mieszczą się w samochód bez problemu.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 12 ->