Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Pójdźka zwyczajna

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Sposoby zwalczania

Pójdźka zwyczajna

Łac: Athene noctua


Pójdźka zwyczajna to gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny puszczykowatych. Zamieszkuje całą Europę poza Półwyspem Skandynawskim, Afrykę Północną z Saharą, Bliski Wschód i środkową Azję aż po Koreę. Głos terytorialny samca to przeraźliwe, wysokie "guuk" lub "puuijć". Alarmuje krótkim "kju". Pisklęta dopominają się jedzenia przeciągle sycząc. Prowadzi ściśle osiadły tryb życia. Charakterystyczny dla pójdźki jest falisty lot, jak u dzięciołów. Często przesiaduje na słupach telegraficznych, dachach, czatując na zdobycz.

Galeria zdjęć 

Pójdźka zwyczajna na skalePójdźka zwyczajna w dziupliPójdźka zwyczajna w lociePójdźki zwyczajnePójdźki zwyczajne w klatce

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWNAIE Pójdźka występuje najczęściej w pobliżu osiedli ludzkich. Dawniej była związana wyłącznie z krajobrazem wiejskim, obecnie pojawia się też na obrzeżach miast, szczególnie w południowo-wschodniej Polsce.

Wygląd Pójdźka zwyczajna posiada brak dymorfizmu płciowego. Ma krępą sylwetkę, jej głowa jest duża i spłaszczona, ogon zaś krótki. Szlara jest kolista, koloru szarego, jest ciemniejsza w okolicy dzioba, z wyraźniej zaznaczonymi długimi, białymi brwiami. Oczy ma żółte. Wierzch ciała brązowoszary pokryty widocznymi kolistymi kremowymi albo niekiedy białymi cętkami, które są najmniejsze na głowie, a największe na skrzydłach. Spód biały lub kremowy, pokryty podłużnymi, brązowymi widocznymi plamami. Lotki oraz sterówki brązowe z jasnymi plamkami, które układają się w poprzeczne pasy. Pójdźka ma długie nogi, skok obficie opierzony, gdy palce znacznie słabiej. Młode pójdźki są ubarwione jaśniej, z mniej wyraźnymi plamkami oraz kreskami, niż u dorosłych osobników. Długość ciała pójdźki wynosi około 23-25 cm, rozpiętość skrzydeł od 54 do 58 cm. Masa ciała wynosi około 130-200 g

Pożywienie Pójdźka zjada głównie owady, dżdżownice oraz niewielkie gryzonie, rzadziej drobne ptaki. Sowa ta jest aktywna zarówno w dzień, jak i w nocy, ale najbardziej o zmierzchu i o świcie. Jest ptakiem drapieżnym, zaatakować może nawet szczura bądź łasicę.

ROZMNAŻANIE Pójdźka wyprowadza jeden lęg w roku, pod koniec kwietnia lub na początku maja. Gniazdo buduje w dziuplach, w szczelinach muru albo na strychach (stodołach). Samica składa od 4 do 5 jaj. Mają one kształt prawie kulisty, mają czysto biały kolor z połyskiem. W przeciwieństwie do innych sów, pójdźka zaczyna wysiadywanie dopiero po założeniu ostatniego jaja, w związku z czym młode rozwijają się jednocześnie oraz nie ma między nimi różnic w wielkości. Jaja wysiadywane są przez okres około 28 dni wyłącznie przez samicę. Pisklęta są okryte krótkim, białym puchem oraz opuszczają gniazdo po upływie 28- 35 dni. Po dwóch tygodniach zaczynają latać, a po około miesiącu, w sierpniu, młode są już samodzielne oraz opuszczają terytorium rodziców.

Sposoby zwalczania 

Ochrona Na terenie Polski pójdźka jest gatunkiem objęty ścisłą ochroną gatunkową. W ostatnich latach liczebność pójdźki w Polsce zmniejsza się. Wpływ na to mają ograniczone miejsca odpowiednie do założenia gniazda, intensyfikacja rolnictwa, rozbudowa dróg, ostre oraz śnieżne zimy (czyli trudności ze znalezieniem pokarmu). Ochrona gatunku powinna polegać na pozostawianiu dostępu do miejsc dogodnych do założenia gniazda przez pójdźkę lub wieszaniu skrzynek (klatek) lęgowych o specjalnej konstrukcji. Skrzynki (klatki) te powinny mieć wymiary o długości 90 cm oraz wymiarach przedniej ścianki 16 x 16 cm. Muszą posiadać otwór wlotowym o średnicy 6-7 cm, powinny być wieszane wysoko na drzewach w pozycji poziomej.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 2 ->