Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Niedźwiedź brunatny

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos)

Ła. Ursus arctos




      Niedźwiedź brunatny to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych. Sierść niedźwiedzia brunatnego jest, jak sama nazwa wskazuje, ciemnobrązowa, choć niektóre jego podgatunki mogą mieć futro jaśniejsze.
Niedźwiedź żyje średnio 20-25 lat. W niewoli jednak może osiągnąć wiek nawet 40 lat. Żyje w puszczach, w tajdze, w zalesionych rejonach górzystych. Niedźwiedzie najczęściej żerują późnym popołudniem. Podobnie jak ludzie, słabo widzą w ciemnościach. Mają dobry węch, zapach jedzenia może je zwabić także w nocy, dlatego przebywając na terenie, gdzie są niedźwiedzie, jedzenia nie można przechowywać w namiocie czy też pozostawiać w samochodzie. W przypadku spotkania nie należy wykonywać gwałtownych ruchów, nie należy uciekać.
Na zimę przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą i zapada w sen zimowy, z którego od czasu do czasu może się budzić. W śnie zimowym pozostaje od 90 do 120 dni.
Niedźwiedź żyje w samotności, tylko podczas okresu godowego łączy się w pary.
Niedźwiedź oswaja się łatwo, aczkolwiek nawet obłaskawiony bywa niebezpieczny nawet dla swoich opiekunów.
Obecnie w niewoli w Polsce przebywa 35 niedźwiedzi brunatnych.

Galeria zdjęć 

Niedźwiedź brunatny stojacy na dwóch tylnych łapachNiedźwieź brunatny zimąNiedźwiedźica z młodymi na polanieNiedźwiedzica z potomstwem

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE Zamieszkuje Azję, Europę Północną i Amerykę Północną. Obecnie żyje na świecie około 200 tysięcy niedźwiedzi brunatnych. Zamieszkiwał pierwotnie całą Europę, jednak w południowo-zachodniej Europie został wytępiony. Występuje w lasach górskich, w Eurazji. Podgatunek niedźwiedzia brunatnego, niedźwiedź Grizli, zamieszkuje Amerykę Północną, aż po północny Meksyk. W Polsce występuje w Tatrach i Beskidach, głównie Bieszczadach i Beskidzie Niskim.

WYGLĄD Niedźwiedź brunatny jest drapieżnikiem o budzących respekt rozmiarach. Jego długość wynosi 150 - 250 cm, a masa ciała 120 - 400 kg. Ubarwienie jego sukni jest niezwykle różnorodne. Poza osobnikami brunatnymi istnieją niedźwiedzie szare, rudawe lub prawie czarne. Niedźwiedź jest zwierzęciem nastopnym : ślad jego stopy przypomina człowieka. Ślad jego przedniej łapy ma 28 cm długości, łapa tylna ma 30 cm.

ROZMNAŻANIE Ruja występuje w kwietniu - maju, przedłużając się czasem do czerwca. Prawdziwa ciąża trwa 8 - 10 tygodni, ale z uwagi na przesunięcie wczepienia się zarodka samice rodzą w 7 - 9 miesięcy po zapłodnieniu. Pod koniec lata samica wytwarza pod skórą karku warstwę tłuszczu grubości 7 - 15 cm. Zimę spędza w gawrze, po czym między grudniem a lutym rodzi 2 do 4 młodych wielkości prawie leminga. Małe nie upływają kryjówki przed upływem 3 - 4 miesięcy. Pierwsze tygodnie po narodzinach młode spędzają wtulone w nogi matki tak, że nawet nie dotykają podłoża. Niedźwiedzica wydaje na świat dwoje-troje niedźwiadków co dwa lata.

POKARM Niedźwiedź jest wszystkożerny: żywi się nasionami, grzybami, dżdżownicami, ślimakami, jajami ptaków, chętnie zjada miód, poluje także na zwierzynę leśną, łowi też ryby. Przysmakiem niedźwiedzi są łososie i inne ryby, a także słodycze, np. miód. Z braku produktów naturalnych niedźwiedź może wyrządzać znaczne szkody wśród bydła i zwierzyny leśnej. Głodny może także atakować ludzi w celu zdobycia ich pokarmu lub nawet ludzkiego mięsa.

Filmy 

Niedźwiedź brunatny

Spacer niedźwiedzia brunatnego

Niedźwiedź brunatny w rzece

Niedźwiedzie brunatne

Sposoby zwalczania 

OCHRONA Niedźwiedź jest gatunkiem chronionym na terenie całej Polski.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 6 ->