Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Szakal

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Komentarze

Szakal (Canis)

Łac: Canis
Szakal to nazwa kilku gatunków średniej wielkości drapieżników z rodziny psowatych. Szakale są zwierzętami mniejszymi od wilków, mają krótkie kończyny a ich pysk jest bardziej smukły. Najpospolitszym gatunkiem jest szakal złocisty, zamieszkujący północną Afrykę, Azję oraz Półwysep Bałkański. Szakal potrafi utrzymać stałą prędkość biegu która wynosi 16km/h. Na krótkich dystansach mogą biec z prędkością 50 km/h. szakale żyją pojedynczo lub w parach, rzadko tworzą stado. Należą do nielicznych zwierząt jak łabędzie - które łączą się w pary na całe życie. Zarówno samiec jak i samica zaciekle bronią swojego terytorium. Swój teren oznaczają moczem oraz wydzieliną z gruczołów zapachowych, co ma odstraszyć nie tylko inne szakale ale również orły, lamparty oraz hieny.
Szakale prowadzą nocny tryb życia, poza szakalem złotym. Jego aktywność w ciągu dnia sprawia że jest najczęściej spotykanym gatunkiem szakala przez człowieka.
Szakale żyją od 10 do 12 lat.

Wyróżnia się trzy gatunki szakali:

  • SZAKAL PRĘGOWANY (łac: Canis adustus) zamieszkuje tereny zalesione. Jest najmniej agresywną odmianą gatunkową szakala, rzadko poluje na duże ssaki. Zasiedla centralną oraz południową Afrykę

  • SZAKAL ZŁOCISTY (łac: Canis aureus) jest największą odmianą gatunkową szakala, możemy go spotkać w Afryce, południowowschodniej Europie, na Środkowym Wschodzie, jak również w zachodniej i południowej Azji. Badania genetyczne dowodzą że chociaż jest jednym z kilku gatunków szakala to bardziej podobny jest do wilka oraz kojota

  • SZAKALCZAPRAKOWY (łac: Canis mesomelas) jest gatunkiem szakala o najmniejszej masie ciała. Uchodzi za najstarsza oraz za najbardziej agresywną odmianę tego drapieżnika. Zamieszkuje południową Afrykęoraz wschodnie wybrzeże Kenii, Somalii oraz Etiopii

  • SZAKAL ETIOPSKI (łac: Canis simensis /kaberu) ten gatunek także jest uważany za odmianę szakala, choć bardzo mocno przypomina swoim wyglądem lisa. Zamieszkuje jedynie Etiopię. Jego populacja wynosi 600 osobników.

    Galeria zdjęć 

    Szakal pręgowanySzakal etiopskiSzakal czaprakowyMłode szakaleSzakal złocisty

    Informacje hodowlane 

    WYSTĘPOWANIE SZAKALI
    Żyją głownie na sawannach, pustyniach oraz suchych łąkach te miejsca są ich naturalnym środowiskiem. Szakale pręgowane wybierają tereny bardziej wilgotne (bagna, busz, góry). Szakal czaprakowy wybiera las za swoje miejsce zamieszkania.


    WYGLĄD SZAKALA
    Szakale są małymi drapieżnikami, ich waga nie przekracza 20 kg, a długość ciała nie przekracza 1m. Szakal swoim wyglądem przypomina domowego psa. Posiadają długie ostre kły które umożliwiają im polowanie (głownie małe ssaki, ale czasami polują także na zwierzęta większe od siebie). Samce są większe od samic.

    Każdy gatunek szakala różni się od siebie ubarwieniem:

  • SZAKAL PRĘGOWANY jest koloru ciemnooliwkowego, posiada na ciele charakterystyczne ciemniejsze pręgi. Posiada białą końcówkę ogona. Długość ciała 68-80 cm, wysokość w kłębie 35-50cm, długość ogona 30-40cm, waga ciała 6-13 kg.

  • SZAKAL ZŁOCISTY posiada barwę rudo - szarą, zimą jego sierść jest ciemniejsza. Pod oczami ma widoczne czarne paski, brzegi jego warg i policzków mają barwę białej bieli. Posiada ogon zakończony czarną plamą. Długość ciała 60-106 cm, wysokość w kłębie 44-50cm, długość ogona 20-30cm, waga ciała 7-11 kg.

  • SZAKAL CZAPRAKOWY odróżnia się od pozostałych gatunków czarnym grzbietem, który przypomina swojego rodzaju pelerynę. Reszta jego ciała jest koloru rudego. Długość ciała 60-90 cm, wysokość w kłębie 30-48cm, długość ogona 25-40cm, waga ciała 6-14 kg.

  • SZAKAL ETIOPSKI - Długość ciała 84-100 cm, wysokość w kłębie 53-62cm, długość ogona 30cm, waga ciała 11-14 kg, długość zębów 14-22 mm.




    POKARM SZAKALA
    Poluje na niewielkie ssaki np. antylopy, młode gazele, owce. Szakal żywi się także wężami i innymi owadami i gadami. Zjada także ptaki oraz owoce (jagody) i trawy. Potrafi przystosować się do trudnych warunków środowiskowych - zawsze znajdzie coś do zjedzenia. Szakale czasami stają się zagrożeniem do domowego gospodarstwa z powodu ekspansji terytorialnej, mogą polować na bydło oraz drób.




    ROZMNAŻANIE SZAKALA
    Samica rodzi około 6 młodych (najczęściej 2-4 sztuki). Młode szakale są ślepe do 10 dnia życia. Młodym potomstwem opiekuje się nawet starsze rodzeństwo. Po upływie trzech tygodni młode zaczynają bawić się ze swoim starszym rodzeństwem. Matka karmi je do 2 miesiąca życia. W wiku 3 miesiące mogą opuścić schronienie, polować zaczynają w wieku 6 miesięcy. Ale rodzice stale je dokarmiają.

    Filmy 

    Szakal pregowany

    Szakal złocisty z młodymi

    Szakal czaprakowy z młodymi

    Szakal etiopski podczas polowania


    Komentarze (1)

    Kupie Szakala | autor  |  2016-01-08, 14:13:55
    Kupia szakala. Maly przebieg, nie bity. Najchetniej z kompletem zimowego ogumienia. Oferte traktujcie jak najbardziej powaznie. tel. kont. 048 789 780 889


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 12 ->