Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Kojot

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Komentarze

Kojot (Canis latrans)

Łac:Canis latrans
Kojot Kojot jest gatunek ssaka drapieżnego z rodziny psowatych o wyglądzie pośrednim między małym wilkiem i szakalem. Zamieszkuje obszary od Alaski do Meksyku.

Galeria zdjęć 

Kojot podczas wyciaMłode kojotySkok KojotaSkok Kojota na polanie

Informacje hodowlane 

WYSTEPOWANIE KOJOTA
Kojot zamieszkuje Alaskę, Kanadę (poza jej północno-wschodnią częścią), całe Stany Zjednoczone, na południowym wschodzie w izolowanych stanowiskach. Jego areał zwiększa się, pojawił się np. w Pensylwanii, gdzie wcześniej nie występował. Na zachodzie zasiedla obszary otwarte, na wschodzie zakrzewione, oraz niewielkie lasy.
Jest najszybszym biegaczem wśród psowatych, na krótkich odcinkach osiąga prędkość 60-65 km/h (normalnie 40-48 km/h) i skacze na odległość około 5 m. Osobniki z nadajnikami radiowymi przebiegały w ciągu kilku dni ponad 600 km, pokonuje wytrwale długie dystanse, ponadto świetnie pływa. Szczyt aktywności głosowej tego zwierzęcia przypada na godziny poranne, wieczorne oraz nocne.


WYGLĄD KOJOTA
Długość bez ogona 70-100 cm, ogona 30-40 cm, wysokość około 50-60 cm, masa ciała Kojota wynosi około 9-19 kg (samce - 18 kg, samice -13 kg). Sierść posiada grubą oraz szorstką. Ubarwienie ma brązowawe lub czerwono szare z czarnym lub szarym rysunkiem, dzięki temu jest podobny do wilka i podobnie jak on wykazuje zmienność geograficzną tej cechy, ale nigdy nie bywa biały.
Ogon kojota jest puszysty z czarnym końcem, posiada duże uszy. Kojot swój koncert zaczyna od szczekania i skowytu, przechodząc w słynne przeciągłe wycie oraz kończąc oderwanym, pojedynczym dźwiękiem. Służy to do utrzymania kontaktu pomiędzy członkami grupy.
Niekiedy poruszają się pojedynczo lub parami, które często żyją razem przez kilka lat.


ODZYWIANIE KOJOTA
Kojoty są wszystkożerne i zjadają wszystko, poza małymi (susły i króliki), ptakami, żabami, żółwiami, wężami oraz owadami. Spożywają także różnorodne owoce i padlinę.
Ofiarami drapieżnego kojota są również większe zwierzęta, np. jelenie wirginijskie i widłorogi. Podczas polowania kojoty dzielą funkcje: niektóre osobniki naganiają ofiarę, a inne czają się w zasadzce.


ROZMNAŻANIE KOJOTA
Samica kojota najczęściej wygrzebuje legowisko lub poszerza norę innego ssaka, czasami także wykorzystuje naturalną jamę. Tam, po upływie około 60-64 dniach ciąży, na świat przychodzi od 1do19 ( średnio 6) młodych.
Młode po 3 tygodniach opuszczają norę, w wieku 9 miesięcy potomstwo kojota usamodzielnia się, a w wieku 2 lat dojrzewają płciowo.

Filmy 

Spacer Kojota

Kojot podczas jedzenia


Komentarze (1)

| xxwe  |  2017-05-07, 19:27:20
Ciekawe zwierzeta


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 8 ->