Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Gadożer

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Gadożer

Łac. Circaetus gallicus




Circaetus gallicus Gadożer zwyczajny jest gatunkiem dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Zamieszkuje rozległe, wilgotne lasy, głownie stare kompleksy sosnowe (torfowiska i olsy) w otoczeniu których znajdują się otwarte tereny podmokłe (bagna i mokradła), gdzie również poluje. Zasiedla ciepłe rejony, wynika to z jego diety która składa się ze zwierząt zmiennocieplnych. Ma potężniejszą i masywniejszą sylwetkę niż myszołów, nie posiada jednak ciemnej plamy na nadgarstku, choć wygląda trochę jak jego jaśniejsza wersja. Odróżnia go ta cecha też od rybołowa. Od innych ptaków drapieżnych odróżnia się spodem ciała na którym widać wyraźny rysunek ciemnego plamkowania - ciemne gardło, pierś kontrastująca z białawym brzuchem i spodnią częścią skrzydeł. Trzmielojad nie zawisa w powietrzu i ma szczuplejszą głowę.

Galeria zdjęć 

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
Zamieszkuje południową i środkową Europę, zachodnią i południową Azję aż po Indie oraz północno-zachodnią Afrykę. Przyloty odbywają się w maju a odloty od sierpnia do października.
W Polsce drapieżnik nie jest bardzo liczny, obecnie jest to około 10-15 par lęgowych. Gadożer lęgnie się w Puszczy Białowieskiej, Sandomierskiej i Augustowskiej, w Bieszczadach i na bagnach Biebrzańskich.

WYGLĄD
Gadożer ma długość ciała około 62-67 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi około 170-185 cm. Masa ciała gadożera wynosi około 2 kg. Samica jest nieco większa od samca.
Gadożer ma grzbiet brązowo-brunatny, spód jasny, niemal biały z drobnymi plamkami układającymi się w brunatne, poprzeczne pręgi. Z bliska widać charakterystyczne obramowanie wokół oczu z miękkich piór, które nadają mu nieco sowi wygląd. Poaiada błyszczące żółtopomarańczowe tęczówki i szeroką głowę, podobnie jak u sów. Duże oczy ma skierowane ku przodowi. Dziób niebiesko-czarny z sinoszarą woskówką. Nogi niebieskie.

ROZMNAŻNIE
Gniazdo to luźna konstrukcja, znajdująca się na wysokim drzewie w jego szczytowej części. Gniazdo jest dobrze ukryte wśród gałęzi. Ptaki budują gniazdo z niewielkich patyków.
W ciągu roku gadożery wyprowadzają jeden lęg, składając pod koniec kwietnia lub w maju jedno białe jajo (czasem dwa). Niewielka ilość jaj w zniesieniu wynika z wąskiej specjalizacji pokarmowej, bo u innych ptaków drapieżnych samice znoszą zwykle 3-4 jaja. Jajo wysiadywane przez oby dwoje rodziców przez okres około 35-45 dni. Matka mniejszym pisklętom rozrywa pokarm na kawałki, starsze jedzą samodzielnie. Pisklęta opuszczają gniazdo dopiero po upływie 60-80 dniach (kiedy rodzice przestają je karmić). Do lęgów przystępują w 3-4 roku życia.

POŻYWIENIE
Gadożer zjada przeważnie płazy i gady, w tym jaszczurki. Poluje również na węże (ich długość to nawet 2 m). Łapy gadożera pokryte są grubą i twardą łuską rogową, co jest dodatkowym zabezpieczeniem, którego nie mają inne ptaki drapieżne. Gadożer zjada także ssaki, ptaki i owady.
Dieta jest więc bardziej wyspecjalizowana niż w przypadku np. kani rudej, co ogranicza jednocześnie jego występowanie i jest dość rzadkim zawężeniem preferencji pokarmowych u ptaków drapieżnych.

Filmy 

Gadożer na drzewie

Gniazdo gadożera

Sposoby zwalczania 

OCHRONA
Gadożer jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. Wymaga ochrony czynnej. Wokół gniazd gadożerów obowiązuje strefa ochronna: przez cały rok w promieniu do 200 m, a okresowo (od 1 marca do 30 września) - w promieniu do 500 m od gniazda.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 15 ->