Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Kania ruda

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Kania ruda

Łac. Milvus milvus




Ptaki drapieżne są mięsożerne. Znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego, co oznacza, że ich pokarmem są inne zwierzęta mięsożerne lub roślinożerne.
Osobniki drapieżne (ich większa część) łowi zdobycz żywą, zaś inne jak sępy oraz kondory są padlinożercami.
Kanie rudą nie można do końca przypasować do jednej z tych kategorii.
Są bardzo szybkie i bez większego problemu mogą atakować drobne ofiary jak:
  • wróble
  • myszy polne
  • krety
  • jaszczurki
    Często także żywią się padliną, resztkami pokarmu innego mięsożercy lub ścigają drapieżnego aż ten się zmęczy i pożuci swoją ofiarę.

    Galeria zdjęć 

    Informacje hodowlane 

    WYSTĘPOWANIE
    Występują dwie odmiany kani.
    Kania ruda gnieździ się w południowej, środkowej oraz w północnej Europie, aż do południowej części Skandynawii,
    a na zimę przenosi się w rejon Morza Śródziemnego.

    Kania czarna (łać. Milvus migrans), gatunek ten jest bliski kani rudej, gniazduje w tych samych rejonach,
    ale jej zimowiska znajdują się bardziej na południe, w zwrotnikowej oraz południowej Afryce.
    W Polsce bardzo nieliczny drapieżny ptak lęgowy (około 600-700 par) występuje prawie wyłącznie na zachodzie i północnym wschodzie kraju (Wielkopolska,
    Pomorze, północna część Dolnego Śląska oraz Warmii i Mazur). W pozostałych regionach jest bardzo rzadkim gatunkiem, widywany głównie w czasie migracji,
    a w centrum i na wschodzie nie pojawia się prawie w ogóle.

    Oba gatunki budują wielkie gniazda z gałęzi i suchej trawy, bardzo wysoko na drzewach, na obrzeżach lasów.
    Gniazda budują nie sezonowo, ponieważ co roku powracają do tego samego, naprawiają je.
    Po paru latach konstrukcja gniazda jest bardzo solidna, ma ponad metr średnicy i około 80 cm głębokości.
    Do budowy gniazda kania używa gałązki oraz odpadki przemysłowe jak szmaty, papier, kawałki gumy itd.


    WYGLĄD
    Z rozróżnieniem dziennych drapieżnych może mieć problem nawet bardzo doświadczony myśliwy.
    Ich rozpoznanie utrudnia niezbyt kolorowe upierzenie.
    Kanie jest bardzo prosto rozpoznać . Podczas lotu bardzo widoczne jest wycięcie w ich ogonie.
    Oba wymienione gatunki bardzo dobrze latają. Rozpiętość ich skrzydeł waha się od 120 do 160 cm.
    Kania ruda jest trochę większa niż kania czarna. Jej upierzenie jest bardziej rude.
    Posiada długi ogon, mocno wycięty. Duża biała plama na skrzydłach kontrastuje z czarnymi lotkami. W locie widać, że skrzydła są zagięte.
    Kania czarna jest mniejsza, posiada ciemnobrązowe upierzenie widoczne podczas lotu.
    Ma mniej wycięty ogon niż kania ruda.


    ROZMNAŻĄNIE
    W ciągu roku ptaki odbywają jeden lęg. Samica składa w kwietniu lub maju najczęściej 2 - 4 białe, rdzawo nakrapiane jaja.
    Jaja wysiadywane są przez okres około 30 dni przez samicę. Samiec w tym czasie przynosi partnerce pokarm.
    Młode są troskliwie karmione przez oboje rodziców przez około 2 miesiące.
    W pierwszych 2 tygodniach karmi je bezpośrednio samica podając kawałki pożywienia przynoszonego przez samca, potem samiec również karmi potomstwo.
    Starsze młode potrafią rozdzielać mięso samodzielnie. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 50 dniach od wyklucia.
    O przynależności do gatunku świadczą ich rdzawe stopy, widoczne już od wyklucia.
    W wieku 2 lat ptaki osiągają dojrzałość płciową i przystępują do rozrodu.

    Filmy 

    Kania ruda w locie

    Kanie na drzewie

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
    W Polsce objęta ścisłą ochroną gatunkową. Wokół gniazd kań rudych obowiązuje strefa ochronna: przez cały rok w promieniu do 100 m,
    a okresowo (od 1.03 do 31.08) - w promieniu do 500 m od gniazda ptaków drapieżnych.
    Zagrożeniem dla kani rudej (czarnej) jest wycinanie starych drzew w pobliżu zbiorników wodnych oraz coraz to większy rozwój rolnictwa.
    Jeżeli chcemy złapać tak dużego ptaka musimy zaopatrzyć się w odpowiedni łapacz do ptaków.
    Z pomocą odpowiedniej pułapki na ptaki możemy je złapać w sposób humanitarny i wypuścić w bezpiecznym miejscu.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 3 ->