Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Borsuk

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Borsuk (Meles meles)

Łac. Meles meles




Borsuk jest gatunkiem ssaka drapieżnego z rodziny łasicowatych.
Borsuk występuje w szczególnie w lasach Eurazji (w całej Polsce).
Najlepiej czuje się na terenach lesistych (lasy mieszane, liściaste) w pobliżu urodzajnych pól. Bardzo dobrze czuje się na terenach podmokłych oraz wodnych. Nory kopie samodzielnie, w sąsiedztwie ludzkim.
Prowadzi życie nocne, za dnia siedzi w norze. Nora borsuka ma skomplikowaną budowę.
Do głównej komory prowadzą kręte korytarze, wejścia do nich z zewnątrz są od siebie znacznie oddalone.
Nora borsuka jest czystsza niż lisa. Borsuk wszystkie nieczystości z nory wyrzuca na zewnątrz, swoje odchody wydala do dołków tzw. latrynami, których nie zakopuje (latryny wykopuje w pobliżu nory).
Podczas mrozów borsuk zasypia w swojej norze. Zimowy sen nie jest ciągły i określony jakimś czasem, ponieważ gdy na dworze robi się cieplej borsuk się budzi. Aby zaspokoić własne pragnienie.
Podczas zimowego snu borsuk żyje z nagromadzonego w organizmie tłuszczu, ale przez to traci na masie swego ciała około 7 kg.

Galeria zdjęć 

Informacje hodowlane 

WYGLĄD
Borsuk posiada silną budowę ciała, sztywną sierść.
Grzbiet barwy szarej, a brzuch oraz nogi czarne.
Na głowie ma dwie widoczne czarne pręgi.
Oczy i uszy stosunkowo małe. Ogon (typu kwiat) jest krótki.
Łapy borsuka zakończone są pięcioma palcami z długimi pazurami.

  • długość ciała borsuka to około 90 cm
  • wysokość ciała 30 cm
  • masa ciała 12-20 kg (czasami waga może być nawet większa)

    POKARM
    Borsuk z łatwością przystosowuje się do zasobów pokarmowych danego terenu.
    Zjada dżdżownice które stanowią jego najważniejsze źródło pożywienia.
    Żywi się także:
  • dużymi owadami (chrząszcze, komarnice)
  • małymi i młodymi Ssakami
  • ptakami
  • szczurami
  • myszami
  • nornikami
  • ryjówkami
  • kretami
  • jeżami
  • przydomowymi zwierzętami
  • koty
  • króliki
  • różnymi zbożami (pszenica, owies, kukurydza)
  • owocami (śliwki, borówki, maliny, truskawki, dojrzałe jabłka, jeżyny itp.)
  • żaby
  • węże
  • ślimaki

    ROZMNAŻANIE
    Okres rozrodczy borsuka trwa od lutego do końca października. Najczęściej do kopulacji miedzy borsukami dochodzi w sierpniu.
    Zagnieżdżanie się zapłodnionych jajeczek może być opóźnione nawet na okres 7-15 miesięcy, jest to spowodowane niekorzystnymi warunkami środowiskowymi dla samicy.
    Ciąża trwa 7-8 tygodni. Samica rodzi od 1 do 5 młodych.
    Młode przychodzą na świat w specjalnie urządzonej norze, w której spędzają najbliższe 2 miesiące.
    Karmione są mlekiem matki, a ssać przestają po upływie 4 miesiąca życia.

    Filmy 

    Borsuk w lesie

    Borsuk w norze

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
    Borsuki ze strony myśliwych nie mają żadnego zagrożenia.
    Są zabijane przez ludzi ze względu na to, iż mogą być nosicielami wścieklizny.
    Naturalnymi wrogami borsuków są rysie i wilki.
    Polować na borsuki można od 1 września do końca listopada, na terenach myśliwskich gdzie występuje głuszec można polować cały rok.
    Do zabezpieczenia swojego terenu przed borsukami idealnie nadaje się ogrodzenie elektryczne.
    Musi być solidne, mocne oraz gęste, aby drapieżnik nie przecisnął się przez ogrodzenie.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 16 ->