Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Wilk

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Komentarze

Wilk (Canis lupus)

Łac. Canis lupus




Zamieszkuje lasy, równiny oraz góry Eurazji oraz Ameryki Północnej (najlepiej czuje się na dużych przestrzeniach, wataha zajmuje zwykle od 100 do 300 km2).
W Kanadzie żyje najwięcej wilków (około 50 tysięcy), w Rosji (około 30 tysięcy) oraz na Alasce (około 5-7 tysięcy).
W Europie najwięcej wilków żyje w Rumuni (około 2,5 tysięcy).
Spotkać je możemy także w Polsce, Ukrainie, Słowacji, we Włoszech oraz w innych krajach.
W Polsce najwięcej wilków żyje w województwie podkarpackim, małopolskim, podlaskim.
Największą ostoją drapieżnych wilków są Karpaty i Podgórze Karpackie (około 193-214 osobników), następnie Roztocze (około 71-93 osobników), puszcze północno-wschodniej Polski (około 171-211 osobników).
Wilk jest wytrwałym wędrowcem, w poszukiwaniu partnerki jest wstanie wciągu 2 tygodni pokonać 600 km.
Wilki żyją w stadach (około 20 osobników), które składają się z pary rodzicielskiej, potomstwa oraz z częścią wilków z poprzedniego miotu.
Watahy wilków mają ścisłą hierarchię wewnętrzną (przywódca oraz jego partnerka, mają poszanowanie u reszty).
Wilki polują na ssaki kopytne:
  • jelenie
  • dziki
  • sarny
    Wilki unikają jakiegokolwiek kontaktu z ludźmi.
    W przypadkach, gdy są do tego zmuszone poprzez brak naturalnej bazy żywieniowej, mogą atakować zwierzęta hodowlane nawet w obrębie gospodarstw.
    Czasami, z tego samego powodu, mogą atakować ludzi.
    Wycie służy do komunikacji między drapieżnikami i zacieśnianiu więzów grupy.
    Wilki wyją, by oznajmić innym swoje położenie, kończą w ten sposób udane polowanie lub odstraszają intruza.
    Wycie stada zaczyna się od pojedynczego głosu samca, później dołączają do niego kolejne osobniki.
    Wycie szczeniąt przypomina skomlenie i skowyt.
    Wycie wilków słychać z odległości około 2 - 3 km.
    Wilcze szczekanie jest cichsze niż szczekanie psa.
    Jest monosylabowe, przypomina nieco dźwięk "wuff".
    Wilki które są chowane w pobliżu psów, z czasem zaczynają szczekać w ten sam sposób jak ich krewniacy.
    Wilk i pies mają mnóstwo wspólnego materiału genetycznego, mogą się bez problemu krzyżować.
    Krzyżówki powstają w warunkach naturalnych pomiędzy wilkami oraz zdziczałymi psami (w przypadku rozbicia watah i braku możliwości kopulacji w ramach gatunku), oraz w hodowlach psów, które są prowokowane przez człowieka.
    Wilki są nosicielami wścieklizny.

    Galeria zdjęć 

    Informacje hodowlane 

    WYGLĄD

  • wysokość samca 70-85 cm
  • wysokość samicy 60-75 cm
  • 100- 130 cm (czasami 160 cm)
  • długość ogona 30-50 cm
  • masa ciała samiec 45-60 kg
  • samica 30-50 kg
    Wilk z wyglądu przypomina owczarka niemieckiego.
    Cechy różniące wilki od psów:
  • Szersza głowa
  • szerokie czoło
  • czaszka posiadająca grzebień strzałkowy zewnętrzny
  • Mocno wysklepione łuki jarzmowe
  • bardzo mocna żuchwa
  • Zaokrąglone oraz krótsze stojące uszy
  • skośnie osadzone oczy
  • większy mózg
  • wąska klatka piersiowa
  • dłuższe nogi (w stosunku do wielkości ciała)
  • szersze łapy

    ROZMNAŻANIE
    Okres godowy trwa od grudnia do lutego.
    Ciąża trwa 63 dni. Samica rodzi w swojej kryjówce od 1 do 4 wilcząt, które zaczynają widzieć po 10-12 dniach.
    Przez dwa miesiące młode są karmione przez matkę.
    W wieku dwóch lat stają się dorosłe.
    Szczeniakami zajmuje się cała wataha, nie tylko rodzice.
    Młode osobniki w wieku 2- 3 lat opuszczają stado, aby założyć własną rodzinę.

    POŻYWIENIE
    Wilk żywi się zwierzyną, bydłem oraz małymi kręgowcami, ptakami (młodymi), jajami, jaszczurkami, owadami lub nawet leśnymi owocami.
    Jeśli poluje na jeleniowate, atakuje w istocie ( jak ryś) zwierzynę słabą, chorą, odgrywając w ten sposób rolę selekcjonerską.

    Filmy 

    NowyArtykuł


    Komentarze (3)

    wilk i rym | A@ne$  |  2017-03-15, 19:46:03
    Wilki - koffam 0_o

    Cuda | Aryman  |  2016-11-03, 16:59:23
    Są piękne, majestetyczne, mają inteligene spojrzenie - prawdziwi władcy nocy. Więzi panujące wewnątrz watahy są niezwykle skomplikowane i delikatne, potrzeba było lat, aby człowiek choć trochę zrozumiał co kryje się w wilczej głowie. Wielka szkoda, że jest ich tak mało, jeszcze większa, że wielu wciąż postrzega je jako zwykłe dzikie kundle. Zasługują na większą uwagę, a przede wszystkim opiekę, skoro zabieramy im miejsce do życia.

    zabawa wilków | oliwka kiuk  |  2016-10-25, 15:14:29
    wilki się bawią przy bramie podczas ziny. dlatego wilki są bardzo miłe i fajne. koniec.


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 2 ->