Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sokół wędrowny

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Komentarze

Sokół wędrowny

Łac. Falco peregrinus


Sokół wędrowny to gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych.
Sokół spotykany jest na całym świecie z wyjątkiem Antarktydy.
Jest bardzo dobrze przystosowany do łowów na zwierzynę lotną.
W locie osiąga znaczne prędkości, potrafi stracić ptaki większe od niego. Nie potrafi polować na zwierzynę w śród drzew i krzewów.
Jest najszybszym osobnikiem na ziemi, ponieważ w locie pikowym osiąga prędkość przekraczającą 320 km/h.
W Europie prawdopodobnie występuje około 700 par lęgowych tego drapieżnika.

W Polsce wiosną 2012 roku znaleziono po raz pierwszy gniazdo sokoła wędrownego na drzewie w jego sezonie lęgowym.
Lot sokoła jest energiczny i zwinny.
Poza okresem lęgowym prowadzi samotny tryb życia.
Dorosłe osobniki zazwyczaj przez cały rok żyją w okolicach rewiru lęgowego, natomiast młode osobniki mogą wybierać się w wędrówki.
Zazwyczaj sokoły przebywają w dolinach rzecznych i górskich obszarach.
W Europie można go spotkać w lasach w pobliżu wód ze starodrzewem oraz wysokimi drzewami. Unikają wysokogórskich regionów, zagospodarowanych dużych pół uprawnych oraz dużych zamkniętych kompleksów leśnych.

Sokół wpływa ograniczająco na liczebność jastrzębi (największy jego konkurent) oraz puchaczy.

Galeria zdjęć 

Informacje hodowlane 

WYGLĄD
Dorosły sokół ma krepą sylwetkę i silną budowę ciała. Ma długie ostro zakończone skrzydła oraz masywną głowę.

  • długość ciała około 41 cm
  • rozpiętość skrzydeł 95 cm
  • długość ogona 13-18 cm
  • masa ciała 0,6-0,75 kg

    Samica jest większa od samca o 1/3 wielkości ciała.
  • długość ciała około 49 cm
  • rozpiętość skrzydeł 114 cm
  • długość ogona 13,5-18 cm
  • masa ciała 0,9-1,3 kg


    Ptaki oboga płci są podobnej barwy.
    Dorosłe osobniki mają wierzch ciała stalowoszary z widocznym rozjaśnieniem na kuprze, wole są koloru kremowego, a spód białego z nakrapianiem na piersi w kształcie łez, a niżej mają ciemne poprzeczne prążki. Posiadają wyraźnie zaznaczony wąs.
    Sokół ma krótką szyję i ogon. Dziób także krótki, hakowato zagięty z charakterystycznym "zębem" który znajduje się w górnej części i odpowiadającym mu wcięciem w żuchwie.
    W żółtym kolorze są nogi, woskówka, obramowanie oczu oraz nasady dzioba. Wyraźnie widoczne są nozdrza na tle woskówki. Oczy ciemne z prawie nie widoczną źrenicą.
    W Europie Środkowej lęgnie się w półjaskiniach stromych skalistych ścian oraz w niszach w okolicach dolin rzecznych i zalesionych gór. Gnieździ się w konstrukcjach lęgowych innych ptakównp.
  • bielików
  • jastrzębi
  • myszołowów
  • orlików
  • rybołowów


    ROZMNAŻANIE
    Nowe pary łączą się podczas godów, które odbywają się wiosna i jesienią.
    Terytorializm wpływa na to, że jeśli oboje partnerzy przeżyją do następnego sezonu, to kojarzą się ze sobą ponownie.
    Sokół ma jeden lęg w roku, który zaczyna się w kwietniu lub maju.
    Gniazdo sokoła znajduje się w wierzchołku najwyższych drzew, często w koloniach czapli. Sokoły nie budują własnych gniazd, zajmują gniazda innych ptaków drapieżnych.
    Na zurbanizowanych terenach gniazdo sokół może znajdować się na wieżach kościelnych, dzwonnicach, kominach. Bardzo chętnie wykorzystują sztuczne gniazda (nie dokładają swojej ściółki)> Samica pod koniec kwietnia składa około 2-4 jaja (prawie kuliste) mocno brązowo nakrapiane, o wymiarach 52x40 mm.
    Jaja składane są w odstępach dwudniowych lub trzydniowych. Kiedy samica zniesie ostatnie jajo przystępuje do inkubacji.
    Jaja są wysiadywane około 30 dni przez obojga rodziców. Pisklęta wykluwają się prawie w tym samym czasie. Samica karmi młode rozrywając pokarm na mniejsze kawałki.
    Młode w gnieździe przebywają przez okres 36-40 dni, następnie przez kolejne 60 dni są nadal pod opieką rodziców.
    Zdolność do lotu młode uzyskują w 5-6 tygodniu życia.
    Pierwsze gniazdowanie odbywają w 2 roku życia.

    POKARM
    Sokoły rozrywają swoje zdobycze. Głównym jego pożywieniem są inne ptaki (np. wrony, szpaki, gołębie miejskie, kaczki).

    Filmy 

    Sokół wędrowny w locie

    Sokół wędrowny


    Komentarze (3)

    Pierwsze zdjęcie | Mariusz  |  2017-04-06, 23:23:56
    Na pierwszym zdjęciu jest raróg górski nie sokół wędrowny.

    Sokół Wędrowny | Krystian P.  |  2015-06-15, 17:24:20
    Sokół jest drapieżnym ptakiem..

    |  |  2014-05-28, 11:57:59


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 5 ->