Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Orzełek włochaty

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Orzełek włochaty

Łac: Hieraaetus pennatus




     Orzełek włochaty to duży, wędrowny ptak z rodziny ptaków jastrzębiowatych. Drapieżnik jest najrzadszym ptakiem drapieżnym występującym w Polsce. Drapieżnik lubi przebywać w lasach liściastych oraz mieszanych. Można go także spotkać w dolinie rzecznej między wzgórzami, jak również na stokach górskich. Orzełek włochaty jest gatunkiem ciepłolubnym.



Galeria zdjęć 

Orzełek włochaty na gałęziOrzełek włochaty na gałęziOrzełek włochaty w locie

Informacje hodowlane 

WYSTĘPOWANIE
     Niestety poprzez działania człowieka, zakres występowania tego drapieżnika bardzo mocno się rozproszył. Orzełka włochatego możemy spotkać na terenach południowej i wschodniej Europy, jak równiez na terenach północnej Afryki oraz na terenach Azji Środkowej. Ptactwo z populacji europejskiej, zimy spędza w Azji Mniejszej bądź w Afryce Równikowej, zaś populacje azjatyckie zimy spędzają na Bliskim Wschodzie i na terenach zachodnich Indii.

     Na terenach naszego kraju orzełek włochaty jest skrajnie spotykanym ptakiem drapieżnym, ponieważ Polska znajduje się na północnej granicy jego występowania. Największe prawdopodobieństwo spotkania tego drapieżnika, jest na terenach Puszczy Białowiejskiej, na Lubelszczyźnie, w Bieszczadach oraz na Bagnach Biebrzańskich, gdzie prawdopodobnie gniazduje. Na pozostałym obszarze naszego kraju drapieżnik jest widywany sporadycznie. Przeloty odbywają się w kwietniu i w maju oraz od sierpnia do września. W Polsce orzełek włochaty może być zaobserwowany także w listopadzie, w skrajnych przypadkach także w grudniu i styczniu.



WYGLĄD
     Orzełek włochaty występuje w dwóch odmianach barwnych:

  • barwa jasna- charakteryzuje się jasnobrązowym wierzchem z widocznym białym spodem ciała, pokrywy pod skrzydłowe kontrastują z ciemnymi lotkami
  • barwa ciemna- charakteryzuje się ciemno, szaro - brązowym wierzchem oraz ciemnym bądź rdzawo-brązowym spodem. Wyraźnie są widoczne rozjaśnienia na lotkach I rzędu, także ogon jest o wiele jaśniejszy. Odmiana rzadziej występująca. Czasami jest mylona z ciemnym myszołowem, ponieważ ma on podobną wielkość, mylona jest także z kanią czarną. Występuje rzadziej. Forma mylona jest czasem z ciemnym myszołowem (podobnej wielkości) lub kanią czarną.

         Obie odmiany drapieżnika, różnią się od siebie głównie spodem ciała, ale u obu na barkówkach oraz na wierzchu skrzydeł są widoczne płowe plamy. Obie odmiany mogą się krzyżować między sobą, ale potomstwo posiada ubarwienie jednego z rodziców, nigdy nie występuje ubarwienie pośrednie. Ubarwienie zarówno samca, jak i samicy z danej odmiany barwnej jest takie samo. Samice są większe niż samce. Wierzch ciała w barwie szarobrunatnej, zaś potylica i kark jest w barwie rudej, spód ciała jest w barwie białej lub brązowej (bardzo rzadko jest rdzawy w zależności od danej odmiany barwnej) z widocznymi podłużnymi ciemnymi plamami (najciemniejsze osobniki mają plamy niewidoczne). Końce skrzydeł posiadają bardzo wyraźny palczasty kształt, zaś podczas lotu końce skrzydeł są skierowane lekko do tyłu. Ogon w barwie szarej, zaś lotki są ciemne. Dziób w kolorze ciemnym, zaś nogi żółte. Podczas lotu w powietrzu wykorzystuje prądy termiczne. Orzełek włochaty a strasznie przypomina myszołowa, lecz można po zarysie głowy rozpoznać w nim drapieżnego orła. Długość ciała orzełka włochatego wynosi około 50cm, zaś rozpiętość jego skrzydeł wynosi około 120 cm. Waga wacha się od 750g do 950g.



    Rozmnażanie
         Zanim orzełki włochate przylecą na lęgowiska wykonują bardzo charakterystyczny dla swojego gatunku lot godowy o bardzo gwałtownych wzlotach (pikowanie, nawroty). Bardzo broni swojego rewiru gniazdowania, przed innymi ptakami drapieżnymi. Podczas okresu lęgowego drapieżniki przebywają w parach, lecz po nim są ptakami samotniczymi. Zazwyczaj to ptaki monogamiczne, ale mogą łączyć się w pary także z innymi osobnikami, mogą także wrócić do poprzednich swoich parterów. Drapieżniki swoje gniazdo budują zazwyczaj na wysokim drzewie. Gniazda także mogą być budowane także na półkach skalnych, gdy ptaki nie znajdą odpowiedniego zadrzewienia. Gniazdo ma kształt platformy, które ptaki wyścielają zielonymi gałązkami. Orzełki włochate bardzo chętnie przejmują także gniazda innych większych ptaków. Podczas jednego roku drapieżnik wyprowadza jeden lęg. W maju samica znosi dwa jaja, w białej barwie, lekko nakrapiane. Jaja są wysiadywane przez oboje rodziców, przez okres 37 dni od ich zniesienia. W dużej przewadze to samica wysiaduje jednak jaja, a potem zajmuje się ich odchowem. Pomoc ze strony samca, nie jest duża, sprowadza się głownie do zdobywania i przynoszenia pokarmu do gniazda. Pisklęta gniazdo rodzinne opuszczają po upływie około 53 dni.



    POŻYWIENIE
         Orzełek włochaty poluje na małe oraz średnie ssaki oraz ptaki. Drapieżnik z łatwością potrafi złapać ptaka wielkości kury, jak również średniej wielkości ssaka o wymiarach dzikiego królika, susła czy też wiewiórki. Z pośród ptaków orzełek włochaty najczęściej poluje na gołębie, wróble oraz kuropatwy. Bardzo rzadko poluje na gady, a jak już się na to decyduje to najchętniej zjada jaszczurki. Łapie także duże owady. Drapieżnik może także przeszukiwać gniazda innych ptaków w celu znalezienia pożywienia. Orzełek włochaty ma taki sam styl łapania swoich ofiar jak drapieżny krogulec. Podczas polowania czatuje w koronie drzew, kiedy zauważy potencjalną ofiarę odpowiedniej wielkości przystępuje do ataku. Podczas ataku drapieżnik bardzo dobrze manewruje pomiędzy gałęziami drzew za ptakami śpiewającymi. Nad łąkami i polami, drapieżnik poluje głownie na gryzonie spadając w locie na nie z powietrza.



    Filmy 

    Orzełek włochaty

    Orzełek włochaty w locie

    Sposoby zwalczania 

    OCHRONA
         Na terenach Polski orzełek włochaty jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. Drapieżnik wymaga ochrony czynnej, ponieważ kraj leży na granicy zasięgu lęgowego. Wokół gniazda orzełka włochatego obowiązuje strefa ochrona, która trwa przez cały rok w promieniu do 100metrów od gniazda, zaś okresowa trwa od 1 lutego do 31 sierpnia w promieniu do 500 metrów od gniazda. Miejsca rozrodu są pod ochroną strefową. Orzełek włochaty jest uznawany za krytycznie zagrożonego ptaka drapieżnego, przyczynia się do tego jego skrajnie niska populacja, która znajduje się na granicy zasięgu tego gatunku.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 16 ->