Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sekretarz

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Sekretarz

Łać: Sagittarius serpentarius




     Sekretarz jest dużym eleganckim pakiem drapieżnym, który jest jedynym przedstawicielem rodziny sekretarzy. Drapieżnik większość czasu swojego życia spędza na ziemi, wzbija się w lot dopiero w przypadku wyczucia bezpieczeństwa. Charakteryzuje się doskonałym bieganiem. Noce zazwyczaj spędza na drzewach akacjowych. Na łowy wybiera się zazwyczaj w parach lub czasami w małych luźnych grupkach rodzinnych. Sekretarz jest gatunkiem osiadłym, ale czasami może udawać się w wędrówki na niewielkie odległości w poszukiwaniu pożywienia. Prawdopodobnie nazwa drapieżnego ptaka pochodzi od jego czubka na głowie, dlatego że kojarzył się on z z gęsimi piórami noszonymi za uchem przez dawnych urzędników. Wizerunek drapieżnego sekretarza jest zawarty w godłach Sudanu oraz Republiki Południowej Afryki.



Galeria zdjęć 

Sekretarz wzbijający się w lotSekretarzSekretarz w locie

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Drapieżny sekretarz zamieszkuje obszary Afryki subsaharyjskiej począwszy od Senegalu do Somalii, aż po Przylądek Dobrej Nadzie na południu. Zazwyczaj drapieżnika można spotkać na sawannach oraz na obszarach trawiastych. Można je spotkać na trawiastych równinach i stepach z gęstą roślinnością. W niektórych rejonach żyje na terenach rolniczych. Drapieżnik nie zbliża się do lasów i gęstych zakrzywień. Najczęściej można go spotkać na różnych wysokościach od nadmorskich równin do wyżyn. W Polsce sekretarze nie występują.



Wygląd
     Na głowie ptaka znajduje się ozdobny czub. Dziób zaokrąglony. Na części twarzowej znajduje się naga skóra, zaś u młodych drapieżnych ptaków tego gatunku jest ona w barwie żółtej. Sekretarz posiada bardzo nietypową i charakterystyczną budowę ciała, co odróżnia go na tle innych ptaków drapieżnych. Budowa ciała sekretarza jest przystosowana do jego specyficznego trybu życia. Ten ptak drapieżny posiada bardzo długie nogi z długimi palcami. Skrzydła drapieżnika są zaokrąglone. Zarówno samica jak i samiec posiadają bardzo podobne ubarwienie, ale samiec różni się od samicy jedynie dłuższym czubkiem oraz dłuższym ogonem. Sekretarz w oddali lub podczas lotu bardzo przypomina żurawia. Zawsze podczas lotu ogon wystaje poza nogi, zaś środkowe sterówki są wydłużone. Upierzenie drapieżnego sekretarza jest szarobiałe, lotki, nogawice, koniec ogona oraz czubek ma barwę czarną. Swoje upierzenie nosi bardzo dumnie.

  • Długość ciała od 125 do 140 cm
  • Rozpiętość skrzydeł od 200 do 220 cm
  • Masa ciała wynosi około 2000g



    Pożywienie
         Sekretarz zazwyczaj poluje na małe gryzonie, jego przysmak stanowią węże. Żywi się także jajami i pisklętami ptaków innego gatunku, które gniazdują na ziemi. Sekretarz nie śpieszy się szukając pokarmu, wręcz przeciwnie, wolno kroczy po ziemi, stawiając przy tym długie kroki. Swoje zdobycze zabija gwałtownymi uderzeniami dziobu, bądź stoi na swojej zdobyczy tak długo, aż ta zostanie na tyle ogłuszona, by mógł ją z łatwością połknąć. Zdarza się tak, że połyka ofiarę w całości. Młode drapieżne sekretarze są karmione przez obojga rodziców nadtrawionym pokarmem z wola. Z początku młode są karmione owadami bezpośrednio do dzioba, w późniejszych etapach karmienia nadtrawione części gadów oraz małych ssaków sa zwracane do gniazda, z którego młode go wyjadają.



    Rozmanżanie
         Drapieżne sekretarze dobierają się w monogamiczne pary. Zawsze przed okresem rozmnażania odbywają loty tokowe, podczas których szybują bardzo wysoko z wyciągniętymi daleko nogami. Przy tokowaniu wydają z siebie bardzo jęczące dźwięki. Czasami ten gatunek ptaków drapieżnych może odbywać bardzo rytualne tańce na ziemi, podczas których uginają się ze sobą nawzajem w sposób przypominający ich polowanie. Drapieżniki kopulują zazwyczaj na ziemi, bardzo rzadko, choć ma to miejsce dochodzi między ptakami do kopulacji w koronach drzew - oczywiście drzew akacjowych.

         Drapieżnik swoje gniazdo zakłada zazwyczaj na drzewach akacji lub na różnych krzewach, ale zawsze na wysokości nie mniejszej niż 5 metrów. Miejsce gniazdowania jest często odwiedzane przez samca i samicę na przeszło pół roku przed składaniem jaj. Gniazdo sekretarzy to zawsze duża platforma o średnicy około 2,5metra, jego głębokość wynosi około 30 cm. Do budowy gniazda drapieżne ptaki używają zazwyczaj gałęzi. Samica samodzielnie wysiaduje jaja zazwyczaj przez okres około 45 dni. Samica sekretarza składa zazwyczaj od 2 do 3 jaj, które posiadają zielonkawobiała barwę. Jaja są składane w odstępach 2 lub 3 dniowych.

         Młode pisklęta gatunku sekretarzy są w stanie same się żywić po upływie 40 dni życia, ale po mimo tego są nadal karmione przez rodziców. Po upływie 60 dni młode drapieżniki zaczynają trzepotać skrzydłami, zaś po upływie kolejnych około 20 dni zaczynają się pierzyć. Po skończonym okresie pierzenia opuszczają gniazdo (zazwyczaj ma to miejsce po 10 tygodniach od wyklucia. Młode przy opuszczaniu gniazda, zazwyczaj z niego po prostu wyskakują, pomagają sobie przy tym skrzydłami. Następnie są uczone polowania przez rodziców. Kiedy opanują sztukę zdobywania samodzielnie pokarmu stają się odpowiedzialne za siebie, usamodzielniają się.



    Filmy 

    Drapieżny sekretarz

    Drapieżny sekretarz w locie

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
         Największym zagrożeniem dla drapieżnego sekretarza jest degradacja środowiska oraz wycinanie drzew, przez co sekretarze tracą swoje środowisko życia. Natomiast młode sekretarze przebywające w gniazdach rodzinnych zazwyczaj padają ofiarą ptaków krukowatych oraz kań. Od 1968 gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową w Afryce. Ogólnie gatunek ten posiada status narażonego na wymarcie.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 11 ->