Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Raróg górski

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Raróg górski

Łac: Falco biarmicus




      Raróg górski należy do rodziny sokołowatych. Jest ptakiem drapieżnym, którego najczęściej można spotkać na obszarach górskich. Raróg górski, w sokolnictwie nazywany jest anglojęzyczną nazwą "Lanner", ponieważ posiada najsmuklejszą sylwetkę wśród dużych sokołów. Sokolnicy z południowej Europy chętnie wykorzystują talent rarogów górskich do polowania na sroki. Uważane są za jedne z najinteligentniejszych i najodważniejszych ptaków.

Galeria zdjęć 

raróg górski na pniu drzewararóg górski w locieMłody raróg górski

Informacje hodowlane 

Występowanie
      Raróg górski zamieszkuje tereny północno-wschodniej Europy, Afryki oraz częściowo na obszarach Azji, Azji Mniejszej oraz Arabii. Jest jedynym przedstawicielem sokołów, który zasiedla tak południowo położone części świata. Raróg górski na terenach Środkowej Europy występuje bardzo rzadko, ponadto jest uważany za bardzo rzadki okaz na terenach które zasiedla. Niewielka populacja tych ptaków drapieżnych występuje również w południowych Włoszech i na Sycylii. Gniazduje najczęściej na osłoniętych półkach skalnych. Wygląd
Czubek głowy drapieżcy (potylica, kark) ma barwę rdzawą. Na tylnej partii głowy można zauważyć jasnobrązowe kreskowanie, zaś na grzbiecie występują jednolicie ciemnobrązowe pióra. Ciemne pasy występują w pobliżu oczu. Wąskie "wąsy" występują na policzku. Raróg górski posiada upierzenie o barwie brązowej. Na spodzie występują pióra białe z podłużnymi plamkami. Na wierchu ciała oraz na jego spodzie, znajdują się mocno widoczne prążki. Młode osobniki posiadają mniej kontrastowe upierzenie niż osobniki starsze. Młode osobniki ubarwione są bardziej jednolicie i posiadają brunatny nalot. Z bliska niewyrośnięte młode drapieżnego raroga i raroga górskiego są możliwe do odróżnienia. Kolor łap młodych osobników na ogół jest żółty, lecz podobna jak u raroga - szaroniebieska barwa tez nie jest rzadkością. Raróg górski ma dłuższy ogon i skrzydła od sokoła wędrownego, które są także bardziej równomierne i szerokie. Drapieżnik w powietrzu macha nimi wolniej. M a wyraźnie ciemniejszy wierzch niż lekko większy raróg zwyczajny: wierzch ciała raroga górskiego jest w barwie niebieskoszarej z ciemnymi wyraźnymi prążkami, zaś wierzch ciała raroga zwyczajny jest w barwie brunatnej. Podczas swobodnego lotu oba te dorosłe gatunki ptaków drapieżnych są trudne do rozpoznania, zwłaszcza na Bałkanach oraz innych obszarach, gdzie występują oba wymienione gatunki. Drapieżny raróg górski swoją wielkością przypomina wronę.

  • rozpiętość skrzydeł samca wynosi około 100cm
  • rozpiętość skrzydeł samicy wynosi około od 110 cm do 115 cm
  • masa ciała samca wynosi od 400 do 600g
  • masa ciała samicy wynosi od 700 do 900g
  • samica jest większa od samca, mierzy ona od 43 do 50 cm

    Rozmnażanie
          Rarogi górskie jak orły łączą się w pary na całe życie. Swoje gniazdo zakładają w górskich załomach skalnych, bardzo często zajmują gniazda innych ptaków znajdujące się na drzewach. Czasem na bezludnych pustkowiach drapieżnik zakłada gniazdo na ziemi.
    Samica składa zazwyczaj od 3 do 4 jaj, które swoim wyglądem przypominają jaja zniesione przez samicę sokoła wędrownego, po mimo tego, że mają żółtawe plamkowanie, a nie czerwonobrązowe.
    Podczas wychowywania własnego potomstwa rarogi górskie bardzo często wyruszają na polowanie razem, na zmianę atakując wypłoszone ptaki. Bardzo często sukces łowiecki drapieżnych ptaków, jest uzależniony od ich wspólnej współpracy.

    Pożywienie
          Raróg górski zazwyczaj poluje na ptaki wielkości gołębia, swoje ofiary drapieżca łapie podczas lotu oraz na ziemi. Drapieżne rarogi górskie polują także w parach, dzieląc się zadaniami, czyli jeden ptak wypłasza ofiarę, zaś drugi ją łapie. Na obszarach suchych ptak poluje także na ssaki, gady oraz płazy. Do typowego spisu pożywienia drapieżcy zalicza się pustułeczki, pustułki, kalandry, kawki, które łapie w locie, zaś na ziemi poluje na młode króliki, jaszczurki, duże owady oraz szczury.

    Filmy 

    Raróg górski

    Młody raróg górski

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
          Rzadkie populacje tego drapieżnika na obszarach jego występowania są spowodowane wymogiem dużego terytorium, jak również działaniami człowieka, poprzez tępienie tego ptaka człowiek przyczynia się do jego niskiej liczebności.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 7 ->