Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sęp kasztanowy

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Sęp kasztanowy

Łac. Łac: Aegypius monachus




     Sęp kasztanowy należy do gatunku ptaków drapieżnych z rodziny jastrzębiowatych, które żywią się padliną. Drapieżny Sęp kasztanowy uwielbia przebywać na terenach górzystych i pagórkowych. Czasami można zaobserwować go na otwartych terenach zielonych. Sęp kasztanowy szybuje ze skrzydłami ustawionymi poziomo oraz z lekko rozłożonym ogonem.



Galeria zdjęć 

Sęp kasztanowy przy skaleSęp kasztanowy podczas lotuDwa sępy kasztanowe

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Sęp kasztanowy zamieszkuje na terenach półwyspu Iberyjskiego, Apenińskiego oraz na Bałkanach. W XIX wieku drapieżnik gnieździł się na obszarach Tatr w Polsce. Parokrotnie zaobserwowano ptaki drapieżne zalatujące, które obserwowano osobniki zalatujące. obecnie sporadycznie przebywają na obszarach południowych naszego kraju.

Wygląd
     Drapieżnik ma głowę oraz szyję pokrytą bardzo rzadkim puchem. Dziób ma barwę ciemną. Na szyi ptaków znajduje się kryza, która składa się z lancetokształtnych piór. Drapieżne sępy kasztanowe posiadaj o barwie ciemno brunatnej cały grzbiet, jak również spód ciała wraz ze skrzydłami. Lotki posiadają barwę czarną. Podczas lotu drapieżnego ptaka możemy zauważyć bardzo długie i szerokie skrzydła, które na końcach są palczasto rozwidlone. Nogi mają barwę szarą. Młode osobniki posiadają ciemniejsze upierzenie niż ptaki dorosłe. Głowa młodych osobników pokryta jest czarnym upierzeniem. Zarówno samiec jak i samice tego gatunku są ubarwione jednakowo.

  • Długość ciała wynosi od 98 cm do 107 cm
  • Rozpiętość skrzydeł wynosi od 250 cm do 295 cm
  • Masa ciała wynosi od 7 kg do 13 kg

    Rozmnażanie
         Sępy płowe zakładają swoje gniazdo na drzewach. Samica wyprowadza jeden lęg w ciągu jednego roku. Jaja składa w marcu, zazwyczaj jest to jedno jajo, dwa jaja zdarzają się bardzo rzadko. Samica wraz z samcem wysiaduje jaja razem (na przemian) przez okres co najmniej 55 dni. Młode pisklęta opuszczają gniazdo rodzinne po upływie około trzech lub czterech miesięcy.

    Pożywienie
          Drapieżny sęp kasztanowy żywi się głównie padliną, zjada również kości dużych ssaków.

    Filmy 

    Sępy kasztanowe

    Walka dwóch sępów kasztanowych

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
         Sęp kasztanowy jest ptakiem drapieżnym, który podlega ścisłej ochronie gatunkowej.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 10 ->