Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Puma płowa

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Puma płowa

Łac: Puma concolor




     Puma płowa należy do gatunku dużych drapieżnych ssaków z rodziny kotowatych. Drapieżnik żyje przeciętnie około 12 lat. Po mimo tego, że jest dużym kotem, nie wydaje z siebie ryku niczym lew, zaś idealnie mruczy, miałczy, syczy oraz warczy. Puma płowa jak inne kotowate żyje samotnie i broni swojego terytorium.

Galeria zdjęć 

Puma płowa samica z dwoma młodymiPumaPuma płowa samiec

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Puma płowa zamieszkuje tereny Ameryki, Kanady oraz Patagonii (niestety wielu regionach została wytępiona). Wielkość terytorium na jakim występuje drapieżnik nie jest do końca znane, ponieważ osiąga ono wielkość około kilkuset kilometrów kwadratowych, ale wielkość terytorium na jakim przebywa samica, jest dwukrotnie większe niż samca.

Wygląd
     Drapieżna puma płowa należy do największych żyjących przedstawicieli małych kotów, ponieważ jej masa ciała jest charakterystyczna dla masy którą posiadają wielkie koty. Po mimo swoich gabarytów puma płowa jest bardziej spokrewniona z małymi oraz średnimi kotami. Zwierzę posiada małą głowę, choć reszta jego ciała jest duża. Tułów jest smukły oraz bardzo gibki. Przednie łapy drapieżnej pumy płowej posiadają pięć palców, zaś tylne maja po cztery palce. Futro jest miękkie, krótkie, jednolicie żółtobrunatne (ale w zależności od biotopu można spotkać zwierzęta o ubarwieniu od szarosrebrnego do czarnego). Samce są większe od samic, ale o wiele większe zróżnicowanie spotyka się między podgatunkami. Młode drapieżne pumy płowe są w całości pokryte bardzo widocznymi cętkami, a na ogonie posiadają widoczne czarne pierścienie.

  • długość ciała wynosi od 100cm do 200cm
  • długość ogona wynosi od 50cm do 85cm
  • wysokość w kłębie wynosi od 52cm do 78cm
  • masa ciała samic wynosi od 35kg do 50kg
  • masa ciała samca wynosi od 60cm do 75cm (czasami masa ciała może przekraczać nawet 100kg)

    Rozmnażanie
         Puma płowa zakłada swoje gniazdo w bezpiecznej jaskini, w szczelinie skalnej, w zaroślach lub w wykrocie. Ciąża drapieżnej samicy trwa od 90 do 96 dni. Samica rodzi zazwyczaj od 1 do 4 młodych. Małe pumy płowe rodzą się ślepe i nagie. Potomstwo usamodzielnia się po upływie 2 roku życia.

    Pożywienie
         Typowy mięsożerca. Puma płowa zazwyczaj zjada inne ssaki. Jego dieta składa się zazwyczaj z myszy, zajęty oraz z wodnych ptaków. Poluje także na dziki. Gdy upoluje małe ofiary zjada je natychmiast, zaś pozostałości po większych zdobyczach chowa maskując je małymi częściami w zaroślach. Drapieżnik do swojego ukrytego mięsa powraca tylko wówczas, gdy nic świeżego nie upoluje, ponieważ nieświeżego mięsa nie je. Zdarzały się przypadki w których puma płowa dopuściła się ataku na człowieka, niektóre skończyły się niestety w wyniku końcowym śmiercią człowieka.

    Filmy 

    Dwie pumu płowe

    Puma płowa

    Głos pumy płowej

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
         Puma płowa została zakwalifikowana jako gatunek zagrożony wyginięciem. Naturalnym i najgroźniejszym wrogiem pumy płowej jest aligator amerykański. Do drastycznego zmniejszenia się populacji drapieżnika przyczynili się także kłusownicy oraz degradacja naturalnych siedlisk zwierzęcia.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 3 ->