Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Sokół śniady

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Sokół śniady

Łac: Falco concolor




     Sokół śniady jest dużym ptakiem drapieżnym należącym do rodziny sokołowatych. Zdaniem ornitologów najbliższym krewnym ptakiem drapieżnym Sokoła śniadego jest Sokół skalny. Bardzo szeroki obszar występowania Sokoła śniadego utrudnia szczegółowe badania tej rasy, wiele kolonii tych ptaków drapieżnych zostaje nadal niezauważonych.

Galeria zdjęć 

Sokół śniady na półce skalnejDwa sokoły śniade na półce skalnejCztery pisklęta sokoły śniade

Informacje hodowlane 

Występowanie
     Sokół śniady zagnieżdża się na terenach od północno - wschodniej Afryki, aż do południowych regionów zatoki Perskiej, na tych obszarach można spotkać ptaki koczujące. Na zimowiska drapieżnik wybiera się najczęściej na wschodnie tereny Afryki oraz na tereny południowego Madagaskaru.

Wygląd
     Drapieżnik posiada bardzo ostro zakończone skrzydła, długi ogon oraz bardzo smukłą sylwetkę. Młody ptak swoim wyglądem bardzo przypomina kobuza, bądź małego sokoła skalnego. Dorosłe ptaki posiadają niebiesko-siwą barwę i pozbawione są czarnych pokryw podskrzydłych, jak ma to miejsce u sokoła skalnego. Sokół śniady należy do grupy sokołów o wąskich i długich skrzydłach. Wyraźna o ciemnej barwie smuga, która ciągnie się na krawędzi jego skrzydeł oraz na ogonie, wyróżnia drapieżnika na tle innych podobnych sokołów. Sokół śniady nie posiada pokrywy podszkrzydłowej , która odróżniałaby się z ciemnymi pokrywami, które występują u większych sokołów.

  • Długość ciała wynosi od 32 cm do 37 cm
  • Rozpiętość skrzydeł wynosi od 78 cm do 90cm

    Rozmnażanie
         Okres lęgowy drapieżników trwa od połowy lipca do połowy sierpnia. Sokół śniady dojrzałość płciową osiąga pod koniec pierwszego roku życia. Niektóre samice, które z sukcesem wychowały swoje młode w pierwszym lęgu przystępują do kolejnego, który przypada na jesień. Ptaki gnieżdżą się zazwyczaj na półkach skalnych, niedaleko jaskiń, na płaskich terenach oraz na wyspach koralowych na Morzu Czerwonym. Swoje gniazdo ptaki budują zazwyczaj w krzakach w delikatnie zaciemnionym miejscu. Czasami zajmują gniazda innych ptaków. Drapieżna samica znosi maksymalnie 4 jaja, które maja wymiary 40 mm x 31 mm, ich waga wynosi około 22 gramów. Samica jaja wysiaduje przez okres około 28 dni. Samiec podczas wysiadywania jaj przez samicę, dostarcza jej pożywienie do gniazda. Loty godowe drapieżników podczas migracji, mogą wskazywać, że Sokoły śniade łączą się w pary przed przylotem na obszary lęgowe. Ten gatunek ptaków drapieżnych, może zakładać gęste kolonie lęgowe, które mogą się znajdować co jakiś czas, np. gniazdo może znajdować się co parę metrów od siebie, ale czasami pary mogą gnieździć się w odległości nawet kilku kilometrów od siebie. Nadmiar pokarmu przechowują na późniejszy okres, w miejscach do tego najlepszych.
         Młode pisklęta gniazdo rodzinne opuszczają po upływie od 32 do 38 dni. Po upływie kolejnych trzech tygodni, młode ptaki drapieżne stają się już całkowicie niezależne od rodziców. Sokół śniady jest bardzo wierny swoim miejscom gniazdowania oraz wracają w te same okolice rok po roku.

    Pożywienie
         Drapieżnik przeważnie żywi się małymi ptakami, a w szczególności podczas okresu lęgowego. Sokół śniady zjada także owady, nietoperze, jaszczurki oraz drobne ssaki. Menu drapieżnika uzależnione jest od danej pory roku jak również od zasobów lokalnych. Drapieżny Sokół śniady swoje ofiary chwyta szponami w locie, a następnie przenosi do haczykowatego dzioba aby się posilić.

    Filmy 

    Sokóły śniade

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
         Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznawała kiedyś gatunek Sokoła śniadego jako wymagający najmniejszej troski, ale dzisiejsze nowe, dokładniejsze badania wyraźnie wskazują, że sokoły śniade są o wiele bardziej rzadszymi ptakami drapieżnymi niż do tej pory uważano. Z tego względu, ustalono status zagrożenia tego gatunku ptaków drapieżnych na bliski zagrożeniu wymarcia.


    Komentarze (0)


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 17 ->