Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Uszatka zwyczajna

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania

Uszatka zwyczajna

Łac: Asio otus




     Uszatka zwyczajna jest dużym ptakiem drapieżnym, należącym do rodziny puszczykowatych. Podczas dnia drapieżny ptak przesiaduje na drzewach. Uszatki zwyczajne za bardzo aktywna nocą, na polowanie udają się zazwyczaj o zmierzchu oraz świcie. Wykonują lot wolny, ślizgowy, z uwagi na miękkie lotki bardzo cichy. Uszatka zwyczajna lata bardzo sprawnie pomiędzy gęstym listowiem, kiedy poluje podczas lotu, potrafi zwisać w powietrzu trzepocząc przy tym skrzydłami.Za dnia drapieżna sowa siedzi ukryta, wyciągając wyłącznie ciało aby w ten sposób upodobnić się do gałęzi drzew. Jest płochliwa, w sytuacjach zaniepokojenia, prostuje się i wysmukla oraz przymyka oczy.



Galeria zdjęć 

Rozłorzone skrzydło uszatki zwyczajnejUszatka zwyczajnaUszatka zwyczajna na drzewie

Informacje hodowlane 

Występowanie
      Uszatka zwyczajna przebywa w lasach iglastych, mieszanych oraz na ich obrzeżach. Uwielbia miejsca w których występują bardzo stare drzewa, nieopodal terenów otwartych (łąki, pola, torfowiska). Uszatka zwyczajna zamieszkuje obszary umiarkowane i chłodniejsze Europy oraz Azji, jak również na terenach północno-zachodniej Afryki i Ameryki Północnej. Zimy drapieżnik najczęściej spędza na obszarach Środkowej oraz Zachodniej Europie. Jeśli na zimowiskach ptaki spotkają duże ilości pokarmu, mogą zbierać się w duże grypy nawet po 30 osobników.

     W Polsce Uszatka zwyczajna występuje nielicznie, odbywa lęgi w naszym kraju, a nawet w nim zimuje. Ilość drapieżnika na naszych terenach zmienia się w zależności od ilości pokarmu, jaki w danym okresie mogą znaleźć (np. gryzoni). Jeśli w okresie lęgów uszatka zwyczajna znajduje wiele myszy, wówczas jest w stanie odchować więcej młodych. Ostatnio odnotowano pojawianie się uszatek zwyczajnych w pobliżu dużych miast, między innymi w Lesznie, w Poznaniu, w Warszawie oraz we Wrocławiu.

     Uszatka zwyczajna jest częściowo osiadłym gatunkiem, niewiele z tego gatunku sów, podejmuje wędrówki i koczowania (ich przeloty maja miejsce od lutego do kwietnia oraz od października do listopada). Miejsca gromadnego przebywania drapieżnych ptaków nie zmieniają się z roku na rok oraz są prawdopodobnie wykorzystywane przez te same ptaki.



Wygląd
     Na głowie Uszatka zwyczajna posiada charakterystyczne uszy, które są złożone z ruchomych kępek piór, podczas lotu u spokojnego drapieżnika są położone. To właśnie za sprawą charakterystycznych uszu wzięła się nazwa gatunkowa tej sowy. Uszy Uchatki zwyczajnej nie maja nic wspólnego ze słuchem, pełnią wyłącznie funkcję ozdobną ptaka oraz pomagają się maskować. Ornitolodzy są zadania, że uszatki zwyczajne swoimi uszami mogą się komunikować wzajemnie. Uszy właściwe, związane ze słuchem drapieżnika znajdują się poniżej oczu ptaka, są duże. Uformowane są na powierzchni ciała ptaka, składają się z fałdów skórnych, których forma może przypominać małżowinę uszną, która nie jest widoczna z zewnątrz, ponieważ zakrywają ją pióra. Oczy uszatki zwyczajnej posiadają barwę pomarańczowo- czerwoną, oczy są otoczone ciemnej barwy piórami. Talerzowato ułożone pióra wokół dzioba i oczu u uszatki zwyczajnej są barwy pomarańczowo- brązowej, która przechodzi w barwę szaro-beżową, jest wyraźnie odgraniczona. Dziób ptaka ma barwę czarną. Nogi drapieżnika nie są opierzone.

      Uszatka zwyczajna w porównaniu z sową błotną, posiada ciemniejsze upierzenie, dłuższe pióra tworzące uszy nie związane ze słuchem oraz jest pozbawiona talerzowato ułożonych pióra wokół dzioba i oczu (szlary). Uszatka zwyczajna posiada smuklejszą sylwetkę niż puszczyk. Drapieżna uszatka jest tylko nieco większa od gołębia, jednakże uszatka robi dużo większe wrażenie przez okazalszą głowę i skrzydła. Uszatka zwyczajna jest wielkości wrony. Ogólnym ubarwieniem oraz kształtem ciała, np. tęczówkami barwy pomarańczowej oraz sterczącymi uszami na głowie uszatka zwyczajna przypomina puchacza, ale jest od niego dużo mniejsza. Samica oraz samiec są jednakowo ubarwione, ale samice są nieco większe niż samce. Samce posiadają także spód skrzydeł o jaśniejszej barwie. Sowy uszaki zwyczajne posiadają upierzenie w barwie rdzawo-brązowej, na którym znajdują się plamki oraz kreski o ciemnej barwie, zaś ich spód ciała jest jaśniejszy. Pióra posiadają barwę zółtawo-brązową, zaś pióra na piersiach posiadają na sobie podłużne kreski, które swoim kształtem przypominają kurze łapki. Na ogonie oraz lotkach pierwszorzędowych drapieżnej sowy, znajdują się ciemniejsze poprzeczne paski.

      Młode uszaki zwyczajne swoim wyglądem są podobne do rodziców, jednak ich kreskowanie na ciele jest delikatniejsze, zaś uszy nie związane ze słuchem maja na sobie krótsze pióra oraz mniej widoczne. Talerzowato ułożone pióra wokół dzioba i oczu są ciemniejszej barwy niż u rodziców.
Długość ciała dorosłego samca wynosi około 35 cm
Długość ciała dorosłej samicy wynosi około do 37 cm
Rozpiętość skrzydeł samca wynosi od 90 cm do 95cm
Rozpiętość skrzydeł samicy wynosi około 100 cm
Masa ciała dorosłego samca wynosi około 260 g
Masa ciała dorosłej samicy wynosi około 280 g




Rozmnażanie
      Samica uszatka zwyczajna w ciągu jednego roku wyprowadza wyłącznie jeden lęg, zwykle w połowie lub pod koniec kwietnia (jeśli jednak zdarzy się sytuacja, że samica w ciągu roku ma dwa lęgi, to drugi przypada na lipiec). Okresowi rozrodczemu towarzyszą również specyficzne akrobacje, które dają znać że przyszedł moment na poszerzenie rodziny. Podczas okresu godowego samiec uszatki zwyczajnej wydaje z siebie głuche pohukiwanie (huu?huu?huu), zaś samica odpowiada mu głosem wyższym (hyyy?hyyy). Głosy te wydobywane przez drapieżne sowy można usłyszeć wyłącznie podczas nocy i w okresie godowym. W sytuacjach niebezpieczeństwa, sowy wydobywają z siebie dźwięk skrzeczący (wek?.wek). Młode sówki wydają z siebie dźwięk podobny do prychania kota, w ten sposób dają znać rodzicom gdzie się znajdują.
      Okres lęgowy drapieżnych ptaków trwa od marca do sierpnia. Podczas zalotów samiec odbywa loty tokowe z pojedynczymi uderzeniami skrzydeł ("klaskaniem"). Dana para utrzymuje się razem tylko w danym sezonie lęgowym.

      Samice bacznie bronią własnych gniazd przed intruzami, przybierając groźną postawę. Starają się za wszelką cenę odciągnąć intruza pod byle pretekstem od własnego gniazda. Bardzo rzadko uszatka zwyczajna atakuje bezpośrednio, rzucając się na intruza swoimi szponami. Uszatka zwyczajna nie buduje własnego gniazda, znajdują inne opuszczone po innych ptakach no. Krukach, bardzo rzadko zajmuje gniazda po ptakach drapieżnych takich jak myszołów lub krogulec. Bardzo rzadko uszatka posiada gniazdo na ziemi. Sowy mogą do rozrodu wykorzystać nawet budki lęgowe, które tak jak gniazdo wyścielają mchem, korą, liśćmi oraz piórami.

      Wyłącznie samiczka wysiaduje jaja, wysiadywanie rozpoczyna od złożenia pierwszego jaja, przez okres około 8 dni. Jaja uszatki zwyczajnej mają kształt prawie kulisty, są równo- biegunowe. Jaja posiadają grubą skorupę, zazwyczaj posiadają barwę białą. Masa jaja wynosi około 6 gram, a ich średnie wymiary wynoszą 33mm x 41 mm.

      Młode sówki na świat przychodzą w różnych odstępach, przekłada się to na to, że każde małe pisklę, jest inaczej rozwinięte. Matka bardzo czule się mini opiekuje, okrywa je własnym ciałem i karmi je pokarmem rozdrobnionym na małe kawałki. Samiec w tym czasie przynosi pokarm do gniazda, w którym przebywa samica z potomstwem. Gdy młode podrosną, matka także wyrusza na polowanie, gdyż młode potrzebują więcej pokarmu. Młode sówki opuszają gniazdo i wychodzą na pobliskie gałęzie po okresie około 25 dni (na gałęzie wychodzą, jeśli gniazdo jest na drzewie). Nadal jednak są karmione przez rodziców. Nawet w jasnym puchu u młodych sów można zauważyć uszy z piór. Po upływie około 35 dni od wyklucia młode ptaki potrafią już latać, pomimo, że pokryte są jeszcze białym puchem. Młode stają się niezależne od rodziców po upływie około 2 miesięcy.



Pożywienie
Sowy polują podczas nocy, gdy namierzy słuchem i wzrokiem niesłyszącą drapieżcy ofiarę, natychmiast spada na nią, przygważdżając szponami do ziemi. Przy całkowitej ciemności posługuje się tylko słuchem w lokalizacji zdobyczy np. myszy, co świadczy o dużej precyzyjności słuchu. Mniejsza zdobycz jest od razu połykana lub niesiona w dziobie, większa ofiara jest niesiona w szponach. Potrafi łapać owady i ptaki w locie. Uszatka zwyczajna żywi się zazwyczaj gryzoniami, norkami, myszami, szczurami oraz ryjówkami. Czasami poluje także na małe ptaki np. wróble. Po zjedzeniu pokarmu, po upływie około 4 godzin, wydala przez dziób niestrawione resztki pokarmu w postaci tzw. wypluwek. Są one duże (2 × 5 cm), owalne lub wałeczkowate, koloru czarnego lub szarego i zawierają kości, zęby i sierść.



Filmy 

Uszatka zwyczajna w kryjówce

Uszatka zwyczajna

Sposoby zwalczania 

Ochrona
Uszatka zwyczajna jest objęta ścisłą ochroną gatunkową. Aby zapewnić przetrwanie tego gatunku, wystarczy pozostawiać lasy w których znajdują się gniada po krukach oraz ogólnie utrzymanie krajobrazu rolniczego z mozaiką pól, łąk, zadrzewień i zakrzaczeń. W naszym kraju są prowadzone programy ochronne, polegające na wieszaniu koszy wiklinowych, które uszatki wykorzystują jako miejsca do gniazdowania.


Komentarze (0)


Dodaj komentarz

Autor:
Temat:
Treść:
Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 10 ->