Najciekawsze komentarze

Artykuł:
 |  2013-03-19
Kret to bardzo denerwujący szkodnik. Właściwie nie ma sposobów aby ochronić trawnik przed kretami. Zawsze znajdą sposób aby rozkopać ogródek.

Artykuł: Łasica
andrzej |  2013-02-26
Witam. Znacie może jakiś skuteczny sposób na pozbycie się łasicy z kurnika? Od pewnego czasu widzę ślady drapieżnika w kurniku i myślę, że to może być łasica.

Artykuł:
Maciej |  2013-02-17
Mam problem z lisem. Bardzo często podchodzi pod zabudowania, ostatnio widziałem go osobiście pod samą chlewnią. Boje się że może być wściekły, dlatego nie boi się ludzi i tak blisko podchodzi. Czy są jakieś służby odpowiedziale za usuwanie ...

Artykuł:
Kamil |  2013-02-04
Ładne zwierzątko ale w jedną noc potrafi wykończyć cały kurnik - niestety wiem to na własnej skórze

Artykuł:
lol |  2013-02-04
Kuna wyjadła mi ostatnio całą izolacjena poddaszu

Artykuł: Orlik krzykliwy
Kamil |  2013-02-04
Ostatnie orliki w Polsce występują juz tylko w Bieszczadach na terenie parku narodowego, szkoda to bardzo piękne ptaki

Artykuł:
Janek |  2013-01-24
Pozornie kuna wygląda bardzo ładnie. Taka sympatyczne niewinne zwierzątko. Ale mi narobiła takich strat w elewacji budynku, że szkoda gadać.

Napisz do nas

mail

Drzemlik

Galeria zdięć
Informacje hodowlane
Filmy
Sposoby zwalczania
Komentarze

Drzemlik

Łac: Falco columbarius




      Drzemlik należy do rodziny sokołowatych, jest średniej wielkości ptakiem drapieżnym. Drapieżne Drzemliki zamieszkują strefę klimatu umiarkowanego chłodnego o subpolarnego na półkuli północnej. Najczęściej ptak przebywa na polach z rzekami, na terenach porośniętymi kępami drzew. Zimą ptaki drapieżne przebywają w pobliżu wybrzeży morskich. Drzemlik swoim sposobem lotu przypomina drozdy. Jest bardzo szybki w locie i bardzo zwinny jak kobuz, szybki, zwinny lot pomaga mu w pościgi za latającymi zdobyczami. Rozpoznanie drapieżnego drzemlika nie jest trudne. Poza okresem rozrodczym prowadzi samotniczy tryb życia.

Galeria zdjęć 

Drzemlik na gałęziDrzemlik samica i samiecDrzemlik w locie

Informacje hodowlane 

Występowanie
      Drzemlik zamieszkuje obszary Irlandii, Szkocji, Skandynawię oraz północne części Rosji.
Na terenach Polski pojawia się bardzo nielicznie, można go spotkać podczas ich przelotów które mają miejsce od marca do kwietnia i od września do listopada. Podczas przelotów Drzemlik zatrzymuje się na łąkach lub polach uprawnych. W Polsce był widywany od końca sierpnia do połowy maja, zazwyczaj pojedynczo. Najliczniejsze legowiska drapieżnego ptaka znajdują się na Białorusi.

Wygląd
      Drzemlik jest najmniejszym sokołem w Europie. Swoim wyglądem przypomina sokoła wędrownego, ale jest od niego o wiele mniejszy. Drzemlik jest wielkości gołębia, mniejszy od pustułki, ale ma krótszy ogon i bardziej spiczaste skrzydła. Drzemlik ma krępą sylwetkę, ma krótkie skrzydła, które są szerokie u nasady i zaostrzone. Ogon ma równo ścięty. Samiec różni się wyglądem od samicy. Samiec ma wierzch niebiesko-szarawy, zaś spód cynamonowo- brązowy, z widocznym delikatnym ciemniejszym kreskowaniem, również na piersi. Samiec na końcu ogona ma czarną przepaskę. Samica jest większa od samca, jej wierzch ciała ma barwę brązową z nieco lekkimi poprzecznymi prążkami, spód jej ciała jest biały z rzędami brązowych plam, pierś z ciemnymi długimi ciemnymi kreskami. Ciemno zakończony ogon. Młode Drzemliki przypominają swoim wyglądem samicę, ale są ciemniejsze i wyraźniej prążkowane na ogonie i skrzydłach.

  • Długość ciała wraz z dziobem i ogonem wynosi od 25cm do 34cm
  • Rozpiętość skrzydeł wynosi od 55cm do 60cm
  • Długość ogona wynosi od 11cm do 14cm
  • Masa ciała samicy wynosi około 200g
  • Masa ciała samca wynosi około 170g


    Rozmnażanie
          Drzemlik jest gatunkiem monogamicznym. Gniazdo zakłada na pólkach skalnych, w lekkim zagłębieniu pod osłoną roślinności lub na ziemi. Samica składa od 4 do 6 jaj, w jednodniowych odstępach. Jaja są owalne, maja kształt podobny do jaj pustułki. Barwa jaja jest bladoróżowa z licznymi rdzawymi plamami. Jaja są wysiadywane przez obojga rodziców, ale więcej czasu na jajach spędza samica. Jaja są wysiadywane prze okres około 30 dni. Gdy młode przychodzą na świat, oboje rodzice zajmują się ich wychowaniem, troskliwie się nimi opiekują. Młode drapieżniki gniado rodziców opuszczają po upływie 23 dni, ale przez kolejne 3 tygodnie pozostają pod opieką rodziców.

    Pożywienie
          Drzemlik żywi się drobnymi ptakami, gryzoniami oraz owadami, które łapie nisko nad ziemią w bardzo szybkim locie aż do skutku. Drapieżny Drzemlik atakuje także z zaskoczenia z powietrza. Na polowania wybiera się zazwyczaj w parach lub w małych grupach. Drapieżnik sprytnie naśladuje sposób latania swych ofiar, by te się nie spłoszyły. Przysmakiem drapieżnika są skowronki, trznadle, jak również mniejsze brodźce. Na terenach Polski drapieżny ptak poluje także na makolągwy (gatunek małego ptaka z rodziny łuszczaków). Małe ptaki są łapane przez Drzemlika po pościgu lub chwytane z ziemi.

    Filmy 

    Drzemlik

    Sposoby zwalczania 

    Ochrona
          Drzemlik na terenie Polski, jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.


    Komentarze (1)

    |  |  2016-03-02, 13:39:38


    Dodaj komentarz

    Autor:
    Temat:
    Treść:
    Zarejestruj się, jeśli chcesz być powiadamiany o odpowiedziach.
    Zabespieczenie antyspamowe, przepisz liczbę: 8 ->